Recepten uit Véronique

 

Geertjes ontbijteieren met roomsaus (hoofdstuk 2)

 

Vet een platte ovenvaste schaal in. Roer 1 bekertje zure room los met peper en zout. Schenk de room in de schaal. Breek voorzichtig 4 eieren op de rand van de schaal en laat ze op de room glijden. Bestrooi met wat paneermeel en leg daar kleine klontjes roomboter op. Zet de schaal 20 minuten in de oven (voorverwarmd op 175 °C). Bestrooi de schaal vlak voor serveren met verse fijngeknipte tuinkruiden.  

Lekker met toast en sterk getrokken thee met een scheutje melk.

 

Vijfschaft van café De Oude Karseboom aan de Kalverstraat in Amsterdam (hoofdstuk 14)

 

Was 250 gram gedroogde bruine bonen en laat ze 24 uur weken in water met flink zout. Kook de bonen in het weekwater in 1 uur gaar. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een schaal. Doe 250 gram winterwortel, 250 gram ui, 750 gram aardappelen (alles in grove stukken) in de pan met kookwater. Voeg naar eigen smaak lappen rookspek en rookworst toe. Doe de deksel op de pan en laat in 20 minuten gaar koken. Voeg de laatste 10 minuten 2 aan stukken gesneden zure appels toe. Haal spek en worst uit de pan, snijd in stukken en roer dit samen met een flinke kluit boter door de aardappelen en groentes.

Lekker met bruin bier.

 

Hangop van Heinrich Meijers Limburgse kokkin (hoofdstuk 16)

 

Leg een schone theedoek of kaasdoek in een vergiet en plaats deze in een diepe kom. Schenk langzaam 4 liter verse karnemelk in de doek zodat het waterige deel door de doek sijpelt. Schep het ingedikte deel uit de doek in een schaal en roer er verse room door. Serveer met bruine suiker en/of verse of ingemaakte vruchten.

 

Komkommersalade uit Hotel des Indes in Batavia (hoofdstuk 18)

Schil een komkommer, halveer deze, verwijder de zaadlijsten en snijd in boogjes. Maak de dressing van 1 fijngesneden Spaanse peper (zonder zaadlijsten), 1 gesnipperde ui, 1 eetlepel pindakaas, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel suiker en een snufje zout.

Schep de dressing door de komkommer.

 

Sidris’ gehaktballetjes met kokos (hoofdstuk 19)

Meng gehakt met geraspte kokos, ketoembar, gesnipperde knoflook, gesnipperde ui, laos, wat citroensap, zout en peper en een ei. Rol er kleine balletjes van. Verhit olie in een pan en bak de gehaktballetjes gaar en knapperig.

Lekker als borrelhapje of als bijgerecht bij de rijsttafel.

 

Sandwich roast beef & piccalilly van Jetties theesalon in Batavia (hoofdstuk 20)

Snijd de korstjes van 4 sneetjes vers wit brood. Bestrijk het brood aan 1 kant naar smaak met piccalilly en beleg 2 sneetjes met sla. Leg daar ruim dungesneden plakjes roast beef op en bestrooi met peper en zout. Dek af met de andere 2 sneetjes brood, druk licht aan met de handpalm en snijd overdwars doormidden. 

Lekker met Darjeeling thee.

 

Aba’s gebakken vis met ketjap (hoofdstuk 22)

Snijd kabeljauw of andere stevige witvis in stukken van zo’n 150 gram. Spoel schoon en droog af. Verhit 6 eetlepels olie en bak de vis bruin en gaar. Haal de vis uit de pan en laat uitlekken op een rekje. Haal de pan van het vuur en roer de hete olie tot een saus met drie eetlepels ketjap, het sap van een verse citroen en een beetje water. Schenk een beetje saus over de vis en serveer de rest er apart bij.

Lekker met gebakken groentes en witte rijst.