Een schrijversbiografie

 

* ik ben geboren op 12 november 1973 in Meppel als eerste kind van Hans en Marrie Visser.

 

* we verhuisden naar St.Nicolaasga in Friesland. In 1977 werd daar mijn zusje Danielle geboren.

 

* we verhuisden naar Zoetermeer waar ik leerde lezen (en nog veel meer) op de Prinses Margriet basisschool. Mijn favoriete kinderboeken waren de serie De kleine kapitein van Paul Biegel, Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren en natuurlijk De Vijf van Enid Blyton. Ik volgde de brugklas aan het Oranje Nassau College en de lessen van geschiedenisleraar Draaijer maakten enorme indruk op me. Het was tijdens zijn toneelstukjes over de Oude Grieken dat mijn fascinatie voor geschiedenis ontstond.

 

* we verhuisden naar Zeist. In 1993 haalde ik aan het Christelijk Lyceum, ondanks veel spijbelen en weinig huiswerk maken, gelukkig mijn havodiploma. Mijn favoriete schrijvers waren Thea Beckman, Jean Plaidy, John Irving en André Brink. Ik wilde graag naar de school voor Journalistiek in Utrecht maar kwam niet door de loting heen. In september ’93 startte ik met de Hogere Europese Beroepen Opleiding aan de Haagse Hogeschool waar ik in ’98 afstudeerde in de richting Politiek-bestuurlijk.

 

* mijn eerste echte baan was bij het Roi in Den Haag. Daarna werkte ik onder meer in communicatiefuncties bij een organisatie voor ouderenzorg in Den Haag, bij een communicatiebureau in Enschede en bij een onderwijsinstelling in Hengelo e.o.

 

* ik verhuisde in 2003 naar Hengelo vanwege onweerstaanbare pluspunten zoals rust, natuur en mijn grote liefde Philip. We trouwden in 2007 op Terschelling.

 

* in 2005 keek ik naar een aflevering van Oprah waarin het ging over van je droom je baan maken. Ik voelde me al jaren rusteloos en had het gevoel dat ‘dit niet genoeg is’ maar ik had geen idee wat ik dan wel wilde. Iemand in Oprahs publiek vroeg ook: ‘Hoe weet je nu wat je droombaan is?’ Het antwoord luidde: ‘Ga terug naar je jeugd, wat wilde je toen worden?’ Mijn gedachten raasden door mijn hoofd: ik wilde vroeger schrijver worden van historische boeken zoals die van Thea Beckman. Ik besefte helder en zonder twijfel dat dat was wat ik wilde: schrijven. Ik begon er diezelfde dag al mee en ben niet meer gestopt.

 

* in februari 2010 ging het initiatief www.tenpages.com van start en mijn manuscript Cornelis Drebbel en andere gelukzoekers was er ook bij. Ik verkocht 589 van de beoogde 2000 aandelen. Niet genoeg om te debuteren maar wel genoeg voor onvergetelijke ervaringen.

 

* in juli 2010 kreeg ik een e-mailbericht van een acquirerend redacteur van uitgeverij Boekerij. Hij had mijn tenpages-avonturen gevolgd, wilde Cornelis Drebbel niet uitgeven maar wilde wel eens bespreken of we op een andere manier ‘iets voor elkaar kunnen betekenen’. Dit was één van de gelukkigste momenten in mijn leven.

 

* ik greep de kans die Boekerij me bood met twee handen aan en werkte bijna twee jaar aan het verhaal dat mijn debuutroman zou worden.

 

* op 4 september 2011 ontmoette ik tijdens Manuscripta in Amsterdam één van mijn favoriete auteurs: John Boyne. Het was spannend en geweldig om met hem te praten over zijn boeken, mijn boek en het schrijven van historische fictie in het algemeen.

 

* op 13 maart 2012, nog voor mijn debuutroman was verschenen, mocht ik naar het Boekenbal! Het was een bijzondere avond en ik keek mijn ogen uit naar alle literaire grootheden.

 

* op 29 mei 2012 lag mijn debuutroman Véronique in heel Nederland in de boekhandel en was een droom werkelijkheid geworden. De eerste lezerreacties en (internet)recensies druppelden daarna binnen en waren tot mijn grote opluchting lovend. Ook de eerste keer signeren, op 23 juni bij boekhandel Broekhuis in Hengelo, was een gezellige en lekker druk bezochte gebeurtenis.

 

* op 27 september 2012 zette ik samen met uitgeverij Boekerij mijn handtekening onder het auteurscontract voor mijn tweede roman. Deze kreeg de titel Opstand en lag 5 maart 2014 in de boekwinkels. Om het te vieren, mocht ik naar het Boekenbal op 7 maart :-) De boekpresentatie was op 13 maart bij boekhandel Broekhuis in Hengelo.

 

* op 14 juni 2014 tekende ik mijn nieuwe auteurscontract bij uitgeverij Boekerij. Mijn derde roman werd een uitstapje van mijn bekende genre historische fictie, en speelde in de hedendaagse tijd, in een mij heel bekend deel van Frankrijk.

Het boek kreeg de titel Het huis met de blauwe luiken en verscheen juli 2015 verschijnen. Het was het eerste deel van een serie, het tweede deel is in de maak.

 

* sinds zomer 2014 schrijf ik een vaste column over Twents erfgoed voor het kwartaalblad Twentelife.

 

* op 15 januari 2015 kreeg ik een geweldige verrassing te horen, live in de uitzending van het radio Oost programma Over uit de Kunst, namelijk dat mijn roman Opstand genomineerd was voor Overijssels boek van het jaar 2014, in de categorie fictie. Ik was super blij! De winnaar van de titel werd 4 maart '15 in de Deventer schouwburg bekendgemaakt.

 

* en die winnaar werd ik zelf! Wat een geweldige verrassing en wat een heerlijke avond. 59% van de stemmers had op mijn roman Opstand gestemd. Feest :-)

 

* juli 2015 was een mooie maand voor mij. Mijn derde roman Het huis met de blauwe luiken verscheen, op het Rokin in Amsterdam werd de Writers Walk of Fame geopend, die ook een stoeptegel met mijn handafdruk en naam bevat, en op 18 juli vond de boekpresentatie van mijn nieuwste boek plaats in mijn geboorteplaats Meppel.

 

* in 2015 schreef ik voor het eerst een (kort) toneelstuk, op verzoek van het Hengelose gezelschap Big Tyms. Het stuk Kerstengel werd op 13 december opgevoerd tijdens het Oud-Engels Straattheater. Ik stond erbij en keek ernaar, en vond het prachtig.