9 november 2015

100% tuindorps toneel

Op zondag 13 december vindt in tuindorp ’t Lansink in Hengelo weer het Oud-Engels Straattheater plaats; een buitengewoon sfeervolle middag waarin je je in Dickenssferen waant, omringd door prachtig verklede figuren, een ganzenhoedster met een gakkende troep pluimvee, stalletjes met hebbedingetjes en etenswaren passend bij de setting, en een vol programma met toneel en zang.

Als bewoonster van het tuindorp vond ik het altijd leuk om er rond te lopen en mijn ogen uit te kijken. Twee jaar geleden, in december 2013, greep ik de kans aan om er zelf flyers uit te delen over het korte verhaal Kerstengel dat ik zojuist had geschreven. In dit verhaal (nog steeds gratis te downloaden elders op deze site) had ik het verleden van de wijk tot leven gewekt. Mijn verzonnen hoofdpersonages mevrouw Van Beek, een chique gaste van hotel ’t Lansink, en Sjoukje, een eenvoudige bewoonster van de wijk en bovendien kamermeid in het hotel, vertegenwoordigden de sociale dynamiek in de bijzondere woonwijk; een menslievend initiatief van Coen Stork en andere Hengelose industriëlen. Het plot van het verhaal is fictief maar de leefomstandigheden precies zoals ze toen waren. Lees het eens, zeker als je ook in Hengelo woont, en ontdek hoe het er in jouw woonplaats zo’n honderd jaar geleden aan toe ging.

 

Begin dit jaar kreeg ik een mailtje van de tuindorpse toneelvereniging Big Tyms met de vraag of ik mijn verhaal Kerstengel voor hen zou kunnen aanpassen en herschrijven tot een kort toneelstuk, dat ze tijdens het Oud-Engels Straattheater op 13 december 2015 wilden opvoeren. Een heel leuke verrassing, die mail. Ik moest er wel even over nadenken want ik had nog nooit eerder iets voor toneel geschreven, maar het leek me een mooie uitdaging.

Gisteravond vond de eerste repetitie plaats en ik was erbij. De spelers groeiden tijdens de avond meer en meer in hun rollen en als straks de setting en aankleding helemaal rond zijn, wordt het een prachtstuk waar ze trots op mogen zijn (en ik ook een beetje).

 

Kom je ook genieten van al het moois in tuindorp op zondagmiddag 13 december?

Big Tyms speelt het korte toneelstuk Kerstengel die dag een paar keer dus haal een beker glühwein of warme chocolademelk, neem plaats op één van de bankjes en laat het verleden van Hengelo voor je ogen tot leven komen. Tot dan!