16 oktober 2014

Best spannend (zo'n live-uitzending)

Ik was gistermiddag nogal gespannen, wetende dat ik later die dag voor het eerst een live tv-uitzending zou meemaken. En dan niet in het publiek, maar aan de gesprekstafel. Praten over mijn boeken, het schrijven in het algemeen en mijn nieuwste korte verhaal Agnes' marteling in het bijzonder, gaat me makkelijk af, maar het idee van die grote camera's om me heen, ja daardoor voelde ik wel een knoopje in mijn maag.

 

Om 16.30 uur mocht ik mij melden bij de studio van RTV Oost in Hengelo; lekker op fietsafstand dus dat was weer makkelijk. Ik maakte kennis met de andere gasten Manon Ossevoort en Fardau Wagenaar en werd toen onder handen genomen door de dame van de visagie. Er ging een beste laag plamuur op mijn gezicht en in mijn hals - niet erg want mijn huid toont snel rood en vlekkerig en dat mocht best weggemetseld worden. Vervolgens kreeg ik twee dikke donkere strepen boven mijn ogen, waarvan ik wel wist dat het op televisie heel natuurlijke wenkbrauwen zouden lijken. Het aanbod van een glimmend glansglossje op mijn lippen sloeg ik af, niks voor mij.

 

Ik kreeg een microfoontje opgespeld en daarna was het tijd om de studio in te lopen. Leuk om de ruimte die ik van tv ken nu eens in het echt te zien, en de praktijk van een opname. Het publiek (er was een groep dames die er zo te zien een gezellig uitje van maakte) zat aan weerszijden, er was een opnameleider die geluidloos en met met zijn vingers de seconden aftelde waarna presentatoren Bert en Hester weer aan de bak waren, en ja, daar stonden die gevreesde grote zwarte camera's op ons gericht. Het besef dat mijn gezicht op datzelfde moment wellicht groot in beeld op de televisie bij mensen thuis was te zien, werkte heel even verlammend. Ik sprak mijzelf meteen streng toe: niet naar die camera's kijken maar naar je gesprekspartners. 

 

Gelukkig was het verhaal van 'trekkermeisje' Manon interessant, en ook tafeldame Fardau kletste makkelijk weg. Toen ik 'aan de beurt was' viel alle spanning van me af, want ik doe weinig liever dan vertellen over mijn passie voor schrijven, voor historie en alles dat daarmee samenhangt. Dat de redactie zich goed had voorbereid, bleek toen Bert en Hester mij eerst naar Oprah Winfrey en later naar Thea Beckman vroegen: twee vrouwen die van grote invloed op mijn schrijversbestaan zijn geweest. 

 

Zoals ik vooraf wel had gedacht, vloog de tijd voorbij en was het einde van de uitzending al snel nabij. Ik kijk terug op een spannende maar vooral heel leuke ervaring en ik ga graag in op Berts suggestie om komend voorjaar, wanneer mijn volgende roman verschijnt, nog eens terug te komen. Die keer vast en zeker zonder de zenuwen ;) 

 

De uitzending is hier terug te zien, en mijn nieuwste korte verhaal Agnes' marteling is hier te downloaden.