5 januari 2015

Blijheid en inspiratie in la France

Op woensdagmiddag 24 december vond ik een prachtig kerstcadeau in mijn e-mailbox: de mededeling van mijn redacteur dat ze zeer te spreken was over mijn nieuwste manuscriptversie van Het huis met de blauwe luiken, en dat ze het document zou doorsturen naar een persklaarmaker. De verschijningsdatum van de roman was vastgesteld op juli 2015, en het omslagontwerp was al gebrieft. Binnenkort kon ik de eerste ontwerpvoorstellen verwachten.

Wat een fijn nieuws!

 

Tweede Kerstdag reed ik samen met man en hond naar ons vaste vakantieadres in midden-Frankrijk, in departement 42 (Loire). In de heuvels staat daar de fermette die mijn ouders en oom en tante ooit kochten van een bejaarde Franse boer en zijn vrouw. Sindsdien heb ik er door de jaren heen veel gelukkige weken doorgebracht, weken van lezen en (te)veel eten, van de omgeving verkennen en opgaan in het tempo van de streek.

In de zomer van 2013 kreeg ik daar, gezeten in de schaduw op ons erf, met een romantisch boek in mijn handen, en compleet ondergedompeld in de tranquillité van la vie Française, voor het eerst de ingeving om een boek te schrijven waarin mijn liefde voor die streek centraal stond. En voilà, in de zomer van 2015 zal dit boek daadwerkelijk in de winkels liggen.

 

De afgelopen week was echt vakantie met veel lezen en tijdschriften doorbladeren aan de lange tafel bij de houtkachel, met daarbij kopjes thee en chocolade, en vanaf het borreluur rosé met bijpassend lekkers.

Maar mijn schrijversoog bleef opmerkzaam de details van het winterlandschap noteren.

En elke dag sloeg ik de laptop open om mijn bevindingen naar scènes en plotlijntjes te vertalen en te noteren. Want Het huis met de blauwe luiken is pas het begin; het eerste deel van een serie feelgoodromans waarin de Nederlandse Anneloes zich vestigt in het abdijdorp Pommiers en daar een chambres d’hôtes en een nieuw leven begint. De berijpte weilanden en blauwe luchten van vorige week, en de verhalen van onze spraakzame Franse buurman aldaar, zullen hun weg vinden naar de komende manuscripten over haar belevenissen.