februari 2013

De mooiste bieb

Ik had in de krant al eens over de bibliotheek van Zutphen gelezen. Beter gezegd, ik had over de bijzondere huisvesting gelezen. Want de bieb van Zutphen resideert in een prachtig voormalig kerkgebouw uit de veertiende eeuw. Liepen hier vroeger Dominicanen en in latere eeuwen protestantse gelovigen rond, sinds 1983 staan de deuren open voor boekaanbidders en leesliefhebbers.

 

Ik las voor het eerst over de Zutphense bieb vanwege dreigende bezuinigingen, waardoor de huidige, unieke huisvesting niet meer te handhaven zou zijn. Bij het artikel stond een piepklein fotootje. Ik kon mijn ogen er amper van losmaken en ik wist direct, daar moet ik eens heen. Want wat een feest voor iemand wiens grote passies uit boeken en historische gebouwen bestaan: een bibliotheek in een eeuwenoude kerk!

 

Wellicht dankzij die publicitaire aandacht is de bibliotheek nog steeds te vinden in de Broederenkerk. En ik nam van de week eindelijk de tijd om er eens te gaan kijken. Ik heb verder amper woorden nodig, bijgaande foto’s zeggen alles.

 

Maar inderdaad, de bieb van Zutphen is misschien wel de mooiste bibliotheek van Nederland. Heerlijk om hier als lener je boeken uit te mogen kiezen. En een heerlijke gedachte voor een schrijver om te bedenken dat je eigen roman in deze ruimte op de planken mag staan.

 

Voor wie zin heeft in een dagje toerist spelen in mooi Zutphen; de bieb is gelegen aan het Broederenkerkplein. Komende vanaf het station, loop je er zowat langs op weg naar het historische stadscentrum. Veel plezier.