24 juni 2013

Een dag van groot belang

Op donderdag 13 mei 1909 werd in een geheelonthouderscafé in Arnhem het CNV opgericht. Mijn betovergrootvader Hermanus Verveld zat de oprichtingsvergadering voor. 

Over die dag schreef ik een kort verhaal, verteld vanuit het perspectief van mijn betovergrootmoeder Dora Verveld.

Het was een uitdaging om als het ware in de huid van mijn voorouders te kruipen. Ik probeerde me zo goed mogelijk in te leven in hun leefsituatie met acht kinderen in een eenvoudig huis, en in hun kijk op de wereld.  

 

Mijn pogingen hebben geresulteerd in het korte verhaal Een dag van groot belang. Aanstaande zondag 30 juni lees ik een paar stukjes voor en vertel ik over de achtergrond van het verhaal in het tv Oost-programma Overuitdekunst.

Vanmorgen heeft programmamaker Peter Schoof mij gefilmd bij de Oosterkerk aan de Wilhelminastraat in Enschede, de kerk die de familie Verveld in 1909 bezocht.

Het programma is zondagmiddag en -avond diverse keren te zien bij tv Oost en het is ook te bekijken via de website van de omroep.

 

Direct na de uitzending is het verhaal Een dag van groot belang gratis te downloaden op deze (mijn eigen) website.

Kijken hoor! En daarna veel leesplezier.