november 2012

En weer verder

"Voor de schrijver vangt een volgende fase aan. Er wacht een nieuw boek met nieuwe personages en verwikkelingen."

Ik denk dat alle beginnende schrijvers het wel zullen herkennen, dat gevoel dat het woord debuteren je volledig in beslag neemt. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Je droomt ervan en in de wakende uren werk je er zo hard aan als je kunt. Alles is gericht op dat ene doel: met je debuut in de boekwinkel te komen liggen.

 

En dan gebeurt het. Je grote droom komt uit en jouw boek, jouw alles, ligt op tafels en in kasten tussen al die andere prachtige romans en thrillers. Groot geluk valt je ten deel. In de weken die volgen is het alsof je op wolken loopt en de wereld met goudstof is besprenkeld. Zeker wanneer je ook nog mooie recensies en enthousiaste lezerreacties mag ontvangen, kent het geluksgevoel van de debutant geen grenzen. Daarvoor heb je al die jaren gewerkt, daarvoor heb je offers gemaakt en je eigen grenzen verder opgerekt dan je zelf voor mogelijk hield.

 

Maar dan. Aan alles komt een eind en zo ook aan het euforische gevoel van een gerealiseerd debuut. Het doel is bereikt, het feest was mooi. Voor de schrijver vangt een nieuwe fase aan. Hij/zij moet weer verder. Er wacht een nieuw boek met nieuwe personages en verwikkelingen. Het nieuwe droomwoord luidt nu oeuvre en het fijne daarvan is dat je er nooit mee klaar bent. Een schrijver werkt aan zijn oeuvre tot aan de dag dat hij/zij voor altijd inslaapt (dat romantische idee omarm ik in elk geval van harte).

 

Ook ik werk hard en met plezier (en soms met zweetdruppeltjes wanneer het niet wil zoals ik wil) aan deel 2 van mijn oeuvre. Die historische roman zal weer bij uitgeverij Boekerij verschijnen en najaar 2013 in de boekwinkel liggen.