13 maart 2013

Goudgerande tijden

"Vergeleken met de Gouden Eeuw viel het later allemaal maar vies tegen."

Op zaterdag 16 maart begint de Boekenweek, met als thema Gouden tijden, zwarte bladzijden. Een interessant thema, het zou zelfs mijn persoonlijke schrijfmotto kunnen zijn. De Boekenweek spreekt mij dit jaar ook erg aan omdat Nelleke Noordervliet het Boekenweekessay mocht schrijven. Het is pas vanaf zaterdag te koop maar ik kreeg al een voorproefje want Nelleke was gisteravond in de bibliotheek van Hengelo voor een lezing.

 

Ze leidde haar toehoorders langs de meer en minder goudkleurige perioden in onze vaderlandse geschiedenis. Natuurlijk was er de Gouden Eeuw, de 17e eeuw, o glorieuze tijd, waarin handel, economie en kunsten tot hoge hoogtes stegen. Daarna en daarmee vergeleken viel het later allemaal maar vies tegen. We konden nooit meer tippen aan onze bijzondere voorvaderen. 

 

Ik ging eens goed rechtop zitten toen Nelleke toe was aan de tijd van koning Willem I en zijn Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. ‘Ik weet niet of u dit weet… Maar in 1830 kwamen de Belgen in opstand tegen de koning en dat begon in de schouwburg. Dat vind ik trouwens een prachtige plaats voor een opstand. Daar werd de opera La Muette de Portici opgevoerd waarin het lied Amour sacré pour la patrie werd gezongen. Heilige liefde voor het vaderland. En dat patrie was voor hen niet het noorden of het grote koninkrijk. Dat was het zuiden, hun eigen België.’

 

Nelleke wist het voortreffelijk te vertellen. Alle aanwezigen begrepen dat die roerige periode rond 1830 een aantal gekleurde bladzijden in onze geschiedenis hebben opgeleverd.

 

Ik ga proberen om mijn versie van deze geschiedenis net zo aanstekelijk te verwoorden als Nelleke gisteravond deed. Later dit jaar kunt u het resultaat lezen en zelf oordelen of dat me is gelukt.