januari 2013

Graag stel ik voor: Sabine en Karlijn

Ik wilde het niet te snel doen (voor het geval er nog ingrijpende wijzigingen zouden komen) maar nu vind ik het toch tijd om de hoofdpersonages van mijn nieuwe boek voor te stellen. Ik heb zelf al een hechte band met ze opgebouwd. Ik ken hun goede en slechte eigenschappen, weet wat hun dromen en angsten zijn en natuurlijk wat hen allemaal te wachten staat. In grote lijnen tenminste. En nu is het tijd om ze aan de buitenwereld te introduceren: Sabine en Karlijn.

 

Een korte omschrijving van deze dames: ze zijn een twee-eiige tweeling, geboren in Utrecht in 1810 waar ze al jong hun moeder hebben verloren en nu samenleven met hun vader. Hij, Klaas Korteman, is een ambachtsman met een goedlopende eigen drukkerij met (boek)winkel. In de woning boven de zaak zwaait donkerharige Sabine de scepter. Ze is betrouwbaar, een harde werker en zorgzaam; kwaliteiten die sinds hun moeders overlijden heel bruikbaar waren en waar zus Karlijn graag gebruik en soms wat misbruik van maakt. Zij is blond, mooi, een flirt en vooral iemand die liever in de vensterbank zit te dromen van een prachtige toekomst dan in de winkel of in de keuken bij te springen.

 

Ondanks de normale huiselijke ruzietjes en ergernissen, heeft het gezin Korteman het goed met elkaar, daar in hartje Utrecht. Maar kleine meisjes worden groot en Klaas vindt een goede echtgenoot voor Sabine. Deze Bernard, een ver familielid, is weduwnaar en vader van een zoon en dochter. Hij woont in het verre Brussel en is eigenaar van een bakkerij. Het huwelijk en de verhuizing naar Brussel geven Sabine een spannend nieuw leven en dwingen Karlijn om volwassen te worden en in haar zus’ voetsporen te treden.

 

Het is 1829 wanneer de zussen ieder hun eigen weg gaan. Het is ook het jaar waarin de Belgen in opstand komen tegen hun koning Willem I. Een burgeroorlog dreigt het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden uiteen te splijten en plaatst Karlijn en Sabine voor grote uitdagingen.

 

Tot zover de introductie van hoofdpersonages en verhaallijn. Ik schrijf snel verder, des te eerder is het boek af.

 

 

Dit kunstwerk "Tweelingen" is gemaakt door Gerda van Eekelen-ter Keurs, het staat op straat in Ootmarsum, en is te koop.