10 december 2013

Kerstverhaal-2

Het kerstverhaal dat ik binnenkort op mijn site zal plaatsen (gratis lezen!) is bijna klaar. Het speelt zich af in de decemberdagen van het jaar 1924, in Hengelo. Er zijn twee hoofdpersonen. De eerste is de jonge Sjoukje de Wever, die met haar familie in tuindorp ’t Lansink woont, en die als kamermeisje werkt in het chique hotel ’t Lansink. De andere hoofdpersoon is een hotelgaste, mevrouw Van Beek, die samen met haar man de kerstdagen in Hengelo komt doorbrengen.

 

Hoewel de hoofdpersonen verzonnen zijn, probeer ik natuurlijk om de enscenering van het verhaal zo passend mogelijk te maken. In december 1924 werd hotel ’t Lansink geleid door Herman Weijschede, en in de keuken voerde chefkok Theo Driessen het bewind. Beide mannen werden bekende namen binnen de Hengelose geschiedenis, en hebben hun plek in het verhaal gekregen.

 

In het verhaal is mevrouw Van Beek aangenaam verrast door het comfortabele hotel; zoveel prettigheid had ze niet verwacht in het kleine, ver weg gelegen Hengelo.

In het echt zullen vele gasten hetzelfde hebben gedacht, want uit een oud personenregister dat ik van het hotel mocht lenen, blijkt dat ’t Lansink bijzondere gasten ontving uit de hele wereld.

In het register van 1949 tref ik onder meer dhr. Korthals, burgemeester van Zeist, met zijn gezin; een hoogleraar uit Groningen; de Haagse schilderes Tjieke Roelofs; admiraal Bennik uit Den Haag en Hendrika, barones Mackay.

Ook uit het buitenland stroomden de gasten toe: uit Parijs en Stockholm, uit Noorwegen, Engeland en Amerika. Vaak waren het fabrikanten en ingenieurs, zoals dhr. Girton, afkomstig uit de VS maar destijds een company director in Londen.

 

Ook in 1924 heeft de gastenlijst van ’t Lansink er waarschijnlijk zo kleurrijk uitgezien. Veel gasten kwamen vanwege Coenraad Stork en andere fabrikanten naar Hengelo, zo ook de meneer Van Beek uit mijn kerstverhaal.

Maar hoe was de sfeer in het stadje?

Wat trof de mondaine mevrouw Van Beek aan in de winkelstraat van het onbeduidende Hengelo?

Die sfeer van toen zocht ik op oude foto’s, in historische naslagwerken en in een prachtig stadspromotiefilmpje uit 1923. Bekijk het zelf maar eens.