4 november 2013

Laatste eindjes

Voilà, het omslag van Opstand. Ik ben er blij mee. Ik vind het een mooie plaat en het geeft precies het gevoel van het verhaal weer. Als u wilt weten waarom ik dat zeg, moet u het boek zelf maar lezen, en nagaan of ik gelijk heb. Alleen duurt het nog even voor dat kan ─ Opstand lezen ─ want het boek ligt vanaf maart 2014 in de boekwinkels.

 

Op facebook liet ik het omslag al eerder zien en daarop kreeg ik enthousiaste (mooi!) maar ook

ongeduldige (wat duurt het nog lang…) reacties. Tja, een boek schrijf je niet zomaar even en zelfs wanneer het verhaal kant en klaar is, dan zijn er nog allerlei stappen voordat het boek daadwerkelijk gedrukt kan worden.

 

Wat staat Opstand nog te wachten? Op dit moment ligt het bij een persklaarmaker. Deze mij onbekende persoon leest het manuscript nog eens van a tot z en legt op alle slakken zout. Het kan gaan om spelfouten of inconsequent gebruikte namen (ik haalde Simon en Samuel al door elkaar) maar ook om inhoudelijke vragen of misschien vindt hij/zij iets in het verhaal onduidelijk. Vervolgens krijg ik het manuscript terug, inclusief alle opmerkingen, verbeteringen en vragen. Die zijn trouwens altijd met rode inkt geschreven en doen me telkens terugdenken aan de lagere school, toen ik bar slecht was in dictee.

 

Nadat ik alle opmerkingen van de persklaarmaker heb verwerkt, kan de tekst naar de zetter. Die maakt de pagina’s op in boekvorm en stuurt het dan nog een laatste keer naar mij ter controle. Nog één keer kan ik met mijn eigen rode pen door het verhaal om de állerlaatste typefoutjes eruit te vissen. En dan kan het verhaal eindelijk naar de drukker en gaan de dozen met Opstand naar boekhandels en kan het gelezen worden. In maart 2014 dus.