5 maart 2015

Ongelofelijk en toch echt waar

Wauw. Het is the morning after en ik stommel nog steeds half verdwaasd rond door mijn huis. Stompzinnig grijnzend en niet langer in feestelijk rood met hakken, maar gewoon in mijn ochtendjas, want daar schrijf ik 's ochtends altijd in. Maar wat een vreugde, want waar ik niet in geloofde maar stiekem wel van droomde, werd werkelijkheid: mijn historische roman Opstand won gisteravond in de Deventer schouwburg de publieksprijs Overijssels Boek van het Jaar 2014, categorie fictie!

 

Andere winnaars die avond waren Jaap Scholten, met zijn prachtige Horizon City, als Overijssels Boek van het Jaar 2014, categorie non-fictie, en Boudewijn Betzema is provinciedichter van Overijssel voor de komende twee jaar. Gefeliciteerd!

 

Zouden deze twee heren net zo blij met hun overwinning zijn als ik? Ik hoop het voor hen want het is een fijn gevoel :-)

Mensen in mijn omgeving weten hoe heerlijk ik het vind om te schrijven, maar ook welke obstakels er de afgelopen tien jaren op mijn weg lagen. Deze prijs nu winnen voelt daardoor heel symbolisch. Zoals een goede vriend (met humor) mij vanmorgen mailde: 'Juicht, volkeren der aarde'. En een ander schreef 'eindelijk eer naar werken'. Heel grote woorden, maar vandaag verwoorden ze heel goed mijn emoties.

 

Vanaf morgen is het weer gewoon, aan de slag. Ook in de komende jaren zal ik soms overweldigd worden door twijfels over de kwaliteit van mijn schrijfwerk, en over dit mooie maar ook moeizame pad dat ik bewandel. Maar één ding zal anders zijn dan voorheen: aan de muur in mijn schrijfkamer hangt dan ingelijst de stemuitslag. Daar zal ik op zulke momenten naar kijken en moed uit putten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik sluit af met een diep gevoeld DANK JULLIE WEL aan iedereen die op mijn roman Opstand heeft gestemd, en die het boek heeft gepromoot. Die steun is hartverwarmend. Een speciaal bedankje wil ik kwijt aan mijn lieve Philip, aan Renzo en Jessica, aan Iet en aan Bas (van het tuindorp) die echt above and beyond gingen om mijn nominatie voor Overijssel Verwoord te promoten.