21 augustus 2016

Populair thema

Simone van der Vlugt is één van mijn favoriete auteurs. Zowel van haar historische jeugdboeken als van haar historische romans voor volwassenen heb ik erg genoten. Ik vind dat ze aansprekende periodes en thema's uit de geschiedenis op een heel meeslepende manier in een spannend of ontroerend verhaal weet om te zetten. Haar meest recente roman Nachtblauw over het ontstaan van Delfts blauw is daar een goed voorbeeld van.

Lezen over de Tweede Wereldoorlog doe ik niet meer zo graag; ik heb er al zoveel boeken over gelezen, doe mij maar iets anders, denk ik vaak. Daardoor duurde het tot afgelopen week voor ik Simones De lege stad las, dat over het bombardement op Rotterdam en de rest van WO II gaat.

Ik had het binnen drie dagen uit - en ik ben een langzame lezer. Wat een fijn verhaal, wat goed opgebouwd, wat goed gedoseerd qua emoties. Afijn, als je het nog niet kent, weet je wat je te doen staat. Lezen dat boek!

 

Wie mijn eigen boeken kent, zal niet verbaasd zijn dat Simone van der Vlugt ook een groot schrijfvoorbeeld voor mij is. Hoewel ik een andere schrijfstijl heb, probeer ook ik aansprekende periodes en thema's uit de geschiedenis naar een meeslepend en tegelijkertijd leerzaam verhaal om te zetten.

Wat voor elke 'historische' schrijver geldt, is dat er veel research gedaan moet worden voor een nieuwe historische roman. Ik ben al een tijdje bezig met het voorwerk voor mijn nieuwe boek, en ontdekte dat Simone voor haar volgende historische boek dezelfde periode als uitgangspunt heeft genomen: de Eerste Wereldoorlog.

Ik vind dit erg leuk, want zoals ik haar tweette, er zijn meer dan genoeg verhalen over deze periode te vertellen dus van concurrentie ofzo is absoluut geen sprake.

We zullen beiden onze eigen keuzes maken en daardoor heel verschillende boeken, met toch eenzelfde achtergrond schrijven.

Ik kijk al enorm uit naar haar nieuwe werk en vind het bijzonder om te weten dat we de komende schrijfperiode een klein beetje gelijk opgaan.