16 juli 2013

Rijntje

"Daarvan gaat mijn schrijversbloed sneller stromen."

Mensen vragen mij weleens waarom ik ervoor gekozen heb om historische romans te schrijven. Daarop antwoord ik meestal dat ik niet voor het genre heb gekozen, maar het genre voor mij. Want iets anders dan historische verhalen komen helemaal niet in mij op. Geschiedenis hoort bij mij zoals een banaan bij een aap.

 

Maar wat vind ik nu zo geweldig aan geschiedenis? Die vraag beantwoorden is net zo ondoenlijk als uitleggen waarom ik van mijn lief hou, of waarom ik frambozenijs lekker vind. Gewoon. Omdat het zo is.

Maar laat ik toch een poging doen om te verwoorden wat geschiedenis voor mij betekent. Het is niet stoffig en saai. Nee de geschiedenis is voor mij als een fantasiewereld die net zo spannend en meeslepend is als sciencefiction, of als de wereld van Harry Potter. Alleen de geschiedenis is echt gebeurd. En dat maakt al die kleurrijke ‘personages’ uit het verleden, zoals Cleopatra, Elizabeth I, Aletta Jacobs, Coco Chanel en Mata Hari, onweerstaanbaar voor mij.

Hun levensverhaal is bigger than life, en toch is het écht.

 

Als je er oog voor hebt, stuit je overal op prachtige levensverhalen.

Neem bijvoorbeeld het artikel over ‘Rijntje de kok’ in de Volkskrant van 12 juli. Dat bracht in een paar kolommen de 19de-eeuwse Rijntje tot leven. In een notendop: ze werd in 1807 geboren in Lochem in een eenvoudig gezin, werd keukenmeid in een Brabants kasteel en blonk daar zo uit dat ze een bliksemcarrière tot hofkokkin op paleis Soestdijk doormaakte. Later begon ze een soort cateringbedrijfje avant la lettre en mocht de rijken en edelen tot haar klantenkring rekenen.

Succes met hoofdletters dus, in een tijd dat vrouwen (meestal) niets te zeggen hadden. Rijntjes verhaal bewijst dat het ook anders kon, en daarvan gaat mijn schrijversbloed sneller stromen.

 

Wie meer wil lezen; er is een boek over Rijntje verschenen: Rijntjes keukengeheimen, gebaseerd op het kookboekje dat ze ooit zelf uitbracht.

 

Overigens ben ik niet van plan om Rijntjes levensverhaal letterlijk te gebruiken. Dus mocht een dolende schrijver dit blog lezen, iemand die nog zoekt naar een aanknopingspunt voor zijn of haar historische verhaal: be my guest, en maak er wat moois van.