25 mei 2015

Scheltema & de Writers Walk of Fame

Afgelopen week is boekhandel Scheltema in Amsterdam van hun bekende winkel aan het Koningsplein naar een nieuw, prachtig pand aan het Rokin verhuisd. Er werd van alles omheen georganiseerd, zoals op donderdag 21 mei de verhuizing van boeken door de schrijvers van die boeken zelf. Bijna 200 auteurs, waaronder ikzelf, waren daarvoor uitgenodigd.

Het was een heel spektakel, en zeer goed georganiseerd. Na aanmelding werd ik meteen naar de, inmiddels leeg geruimde, tweede etage van de oude winkel verwezen. Daar ontving ik van iemand een sticker met mijn naam, en een ander hielp mij om in een kleitablet mijn handafdruk te plaatsen. Dat was nog niet zo makkelijk. Ik leunde met heel mijn gewicht op die ene hand maar het bleef een wat oppervlakkig resultaat. 'Harder drukken, graag', klonk de instructie weer. Ik deed mijn best want o wauw, wat had Scheltema iets bijzonders bedacht. Van al die aanwezige auteurs werd dus een handafdruk gemaakt, die binnenkort als tegels, met naamplaatjes, in het trottoir voor de nieuwe winkel aan het Rokin worden verwerkt. En voor de eer om deel uit te maken van de Nederlandse Writers Walk of Fame wilde ik nog wel eens extra stevig in de klei drukken.

 

Na een verfrissing (opnieuw, heel goed verzorgd Scheltema!) en bijpraten met enkele andere schrijvers was het moment daar om onze boekenpakketten in ontvangst te nemen. Ook voor mij lag een pakket met exemplaren van Véronique en Opstand klaar. Over de rode loper die was uitgerold, ging de stoet dwars door de binnenstad,

op weg naar het Rokin.

We leverden onze boekenpakketten af, mochten nog genieten van een optreden van de Dreamgirls en enkele toespraken en toen was eindelijk het moment daar om de nieuwe winkel te betreden.

Ik denk nooit, o woonde ik maar in Amsterdam (leve Twente!) maar die boekwinkel... die is echt om van te watertanden.

Ik ga er snel weer heen, en echt niet alleen om te zien of die Writers Walk of Fame al gereed is.