11 september 2018

Terug van weggeweest

Na een heerlijke zomervakantie is het nu weer tijd om aan de slag te gaan. Het worden drukke schrijfmaanden voor mij, maar ook heel fijne (ik zit in de afrondende fase van mijn nieuwe historische roman).

Afgelopen week was ik nog samen met manlief en hond in midden-Frankrijk, op bezoek bij mijn ouders in hun prachtige vakantiehuis op het Franse platteland. Jaren geleden alweer kreeg ik daar het idee om een boek te schrijven over een Nederlandse vrouw die in Frankrijk een nieuw leven zou opbouwen. Als locatie voor dat boek koos ik het abdijdorpje Pommiers waar ik tijdens de vakanties altijd graag even kwam.

Nu is het een paar jaar later en er zijn inmiddels al 2 romans verschenen over die Nederlandse vrouw in Pommiers! En voor de fans: een derde roman over Loes staat op de planning :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb deze vakantie weer veel inspiratie opgedaan voor dat derde boek over Loes. Hoe kan het ook anders in die prachtige streek waar ik zo veel van hou - en Loes ook!

 

Heel leuk was ook ons bezoek aan de chambres d'hôtes Le Vieux Boulanger in het dorpje St Priest la Roche, in dezelfde streek als het huis van mijn ouders en niet ver van Pommiers. Dit paradijsje van 2 Nederlanders (Carlo en Pauline) is de ideale logeerplek om uitgebreid van la douce France te genieten.

Toen ik begon te schrijven aan mijn boeken over Pommiers kende ik hen nog niet. Ik schreef gewoon mijn verhaal over Loes die uit Zoetermeer kwam en een oud huis met blauwe luiken in Frankrijk kocht en er een chambres d'hôtes in begon. Toen het boek in de winkel lag kreeg ik onder meer via Facebook weleens reacties van lezers. Hartstikke leuk! Eén daarvan was Pauline die vertelde dat ze samen met haar man zelf een chambres d'hôtes met blauwe luiken had, niet ver van Pommiers. Ik bekeek toen eens haar website en... het leek wel alsof mijn verzonnen wereld ineens werkelijkheid werd. Pauline had zelf een beetje dezelfde ervaring, vertelde ze mij vorige week, toen ze destijds in een boekwinkel in Nederland 'Het huis met de blauwe luiken' oppakte en doorbladerde en las over een vrouw uit Zoetermeer (waar Pauline zelf al jaren woont) die in die haar zo bekende streek een chambres d'hôtes begon. Het lijkt wel alsof ik Paulines website zag en op basis daarvan mijn verhaal verzon... maar zo is het niet.

 

Ik vertelde later aan mijn moeder over deze toevalligheid en wat bleek, mijn ouders kenden Paulines man Carlo nog van enkele jaren geleden maar wisten niet dat hij inmiddels een chambres d'hôtes was begonnen. Deze zomer moest het dus wel van een ontmoeting komen, en wat was dat leuk! Het huis van Carlo en Pauline is net zo authentiek en charmant ingericht als ik het zou verzinnen, en mijn fantasie draaide er overuren. Er zijn in mijn hoofd al heel wat scènes van het derde boek over Loes geschreven!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daar zit ik dan met Pauline bij Le Vieux Boulanger in St Priest la Roche, of is het toch Loes naast mij, en zitten we bij Chez Loes in Pommiers...