28 september 2015

Waar inspiratie toe kan leiden

 

Deze afgelopen maand mochten Kim ten Tusscher en ikzelf drie workshops creatief schrijven verzorgen in de bibliotheken van Oldenzaal, Haaksbergen en Enschede. Het waren mooie bijeenkomsten met heel verschillende deelnemers; soms zeer ervaren schrijvers die veel meer over schrijftheorie konden vertellen dat wijzelf, omdat Kim en ik allebei meer intuïtieve schrijvers zijn ─ maar die wij dan weer konden informeren over hoe de wereld van uitgeven, redactie en promotie doen eruit ziet.

Ook waren er enkele heel jonge meisjes en jongens, ik schat ze op ongeveer veertien jaar oud. Ik vond het doortastend van hen dat ze zich opgaven voor zo’n workshop en ben benieuwd waar hun schrijfambities toe zullen leiden. Ze hebben in elk geval nog een heel lange tijd om zich te bekwamen en om hun dromen uit te laten komen. De meeste deelnemers hadden al wel eens wat geschreven, of hadden een stille ambitie, en konden wel een duwtje in de rug gebruiken.

Want daar ging het toch vooral over tijdens onze workshops: wat zijn je eigen schrijfdromen? En hoe zou je die kunnen realiseren? Dat dat vooral hard werken, doorzettingsvermogen, focus en zeker ook talent vereist, hebben we benadrukt. Maar ook lieten we zien hoe mooi de magie van het schrijfproces is: die dagen dat de muze naast je lijkt te zitten en de woorden als vanzelf uit je schrijvende vingers lijken te stromen.

 

Wij gaan door met onze workshops en lezingen; de eerstvolgende staat gepland voor woensdagavond 18 november in de bibliotheek van Borne. Dus heb je vage of gedetailleerde schrijfdromen? Voor een blog, je familiegeschiedenis, een columnreeks, een boek of iets anders? Meld je aan bij de bieb en we zien je dan!

 

Waar inspiratie en motivatie (met een flinke dosis hard werken) toe kunnen leiden is dit:


Kim is met haar nieuwe boek Prooi genomineerd voor de Hebban beste boeken van het jaar awards, in de categorie fantasy/science fiction. Ik heb haar boek net uit en ik vond het geweldig goed! Dat zeg ik niet alleen omdat ik Kim sympathiek vind, maar omdat het echt waar is. Wat een meeslepend verhaal, wát een goed plot. Dus: lees het zelf, en vergeet vooral niet te stemmen op haar boek via

http://www.hebban.nl/stemmen/6/fantasy-sf