13 april 2015

Workshop creatief schrijven

Zaterdag 11 april stond ik in bibliotheek Enschede voor het eerst, samen met fantasyschrijfster Kim ten Tusscher, voor een enthousiaste groep hobbyschrijvers.

Aan de hand van onze eigen ervaringen vertelden we over het schrijfproces en hoe boeken tot stand komen. De grootste verrassing blijkt voor lezers/beginnende schrijvers toch vaak het redactieproces. Dat we een roman niet zomaar in één keer neerpennen in de definitieve versie, en dat redactie heel wat meer inhoudt dan taalfouten verwijderen, resulteert altijd in verbaasde uitroepen. En over de inbreng van een redacteur: 'Is dat niet heel irritant, dat iemand anders zich bemoeit met jouw verhaal?' 

Ik zou tien jaar geleden precies hetzelfde hebben gereageerd en daarom vind ik het ook zo leuk om mijn inzicht in het schrijfproces en het boekenvak te delen. Mooie boeken zijn prachtig, maar de wereld áchter die boeken is minstens zo interessant.

 

De deelnemers moesten echter zelf ook aan het werk. Twee pittige oefeningen kregen ze zaterdagmiddag door Kim en mij voorgeschoteld. Het doel daarvan was niet een perfecte tekst schrijven, maar inzicht krijgen in het eigen werk; in de inhoud, de vorm en het schrijfdoel van hun korte verhaal/roman/columns/familigeschiedenis/etcetera in wording.

 

Het was een leuke middag en ik denk dat de deelnemers met veel nieuwe inzichten en inspiratie naar huis zijn teruggekeerd. Ik ben benieuwd wat we nog van hen zullen horen (of liever, lezen).

 

Op zaterdag 6 juni mogen Kim en ik opnieuw een groep beginnende schrijvers begeleiden tijdens een workshop. Ik kijk er al naar uit. En wie weet, tot ziens daar in Lochem, of tijdens een andere workshop of lezing.