Eline

Eline

Jaar
2019
Uitgave
eerste druk
Pagina's
363
ISBN
978-90-225-8587-0

De stadse Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline besluit hem te volgen met hun twee kinderen. Daar krijgt ze een heel andere kant van het bestaan te zien: de grote armoede van de veenkoloniën. 

 

Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het welgestelde gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het niet aflatende nieuws over de Grote Oorlog ineens veel dichterbij wanneer familieleden van Wieger niet teruggekeerd blijken te zijn van het slagveld.

 

Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

Terug naar het overzicht
Vind je het leuk om mee te kijken tijdens mijn werk en te zien wat het schrijversleven echt inhoudt? Volg me dan op social media.