Eline

De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen.

 

Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het stadse gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het niet-aflatende bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens veel dichterbij wanneer Duitse familieleden van Wieger niet teruggekeerd blijken te zijn van het slagveld.

 

Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

 

Een leuk interview over het schrijven van dit boek staat op de website van Boekenbeschrijfster.nl, je leest het hier>>

 

 



Blogs en achtergrondinformatie

Tijdens het werken aan Eline schreef ik regelmatig een blog over mijn onderzoek, wat ik tegenkwam en welke gedachten ik daarbij had. Interessant om te lezen als je meer wilt weten over de thema's en historisch correcte feiten die in het boek verwerkt zijn. De links vind je hieronder.

 

In het blog Om van te huiveren schreef ik: "Als ik overlees wat ik hierboven schreef, zou je bijna denken dat ik een vreselijk naar boek vol ellende ga schrijven. Dat is (gelukkig) niet waar. Mijn personages zijn juist steeds op zoek naar redenen om door te zetten, en om in het geluk te blijven geloven. Bovendien gaat het me juist om het leven in Nederland toen, hoe was dat? Toch ben ik blij dat ik al die nieuwe kennis en inzichten heb opgedaan, en ik denk dat dat misschien één van mijn redenen is om dit boek te schrijven; om dat alles te delen met lezers, zónder dat zij ook eerst een jaar research hoeven te doen."

Dit blog gaat over onderzoek doen, mijn kennis vergroten en confronterende foto's.

 

In het blog Een dappere nurse schreef ik over mijn bezoek aan Engelse tentoonstellingen over de Eerste Wereldoorlog. Hierop is het personage nurse Betty gebaseerd.

 

In het blog Inspiratie opdoen in Den Haag maakte ik weer contact met het personage Véronique en deed ik inspiratie op voor het integreren van Bertha von Suttner in mijn boek. Eigenlijk viel hier heel veel samen, namelijk het overkoepelende thema van oorlog - hoe te vermijden, hoe ermee door te leven en wat is de rol van de vrouw?

 

Het blog Aletta's spreekkamer gaat over mijn fascinatie voor deze bijzondere vrouw die zowel in mijn roman Véronique als Eline een rol speelt.

 

In het blog Drentse wortels leg ik meer uit over mijn connectie met het Drentse dorp waar Wieger en Eline komen te wonen.