Het huis met de blauwe luiken

Het huis met de blauwe luiken is een echt wegdroomboek vol vriendschap, liefde en te overwinnen tegenslagen, tegen de pittoreske achtergrond van een Frans abdijdorp. 

 

Als Anneloes Beekman ontdekt dat haar echtgenoot vreemdgaat, verlaat ze hem en hun luxe leventje in Wassenaar. In een opwelling koopt ze een vervallen huis met blauwe luiken in midden-Frankrijk om er een chambres d’hôtes in te beginnen. Met hulp van de Nederlandse klusjesman Sjoerd, de Franse kokkin Georgette en nog meer kleurrijke streekgenoten, krijgt haar Franse droom langzaam vorm.

Maar het platteland vraagt om aanpassing en soms is het lastig om de charme te blijven inzien van de stilte en eenzaamheid, de elektriciteit die regelmatig uitvalt, en grote spinnen in huis.
Lukt het Anneloes om een nieuw bestaan op te bouwen, of was haar vertrek uit Nederland een grote vergissing?

 

Uitgeverij Boekerij

Verschijnt juli 2015 

€ 17,99 Over het ontstaan van dit boek

In 1999 kochten mijn ouders en oom en tante een oud boerenhuis in het departement Loire (42) in midden-Frankrijk (regio Rhône-Alpes). Het huis werd zo’n 100 jaar eerder  op de rotsige ondergrond gebouwd, door de grootvader van de verkoopster. Het boerenleven van destijds is er nog altijd tastbaar: zo is er de waterput op het erf, in één van de bijgebouwen is een in de muur gemetselde broodoven, en er staat een gietijzeren pan met een meter doorsnede die vroeger voor de slacht werd gebruikt. In de grote schuur hangen de hooiruiven voor de koeien nog, en in lage schuurtjes werden konijnen en kippen gehouden; die kooien zijn er ook nog. Ooit was het gebied een wijnstreek; in de kelder liggen stokoude wijnvaten en in de achterkelder stond een ‘oerwijnvat’, zo groot als een kleine badkamer.

Gelegen in de groene heuvels, met uitzicht op de rivier de Loire, is dit familiehuis al jaren mijn favoriete vakantieplekje.

 

Ik werkte er tijdens vakanties natuurlijk ook aan mijn boeken. De romantische sfeer van de omgeving en het huis inspireerden me daarbij.

Op een zonovergoten zomerdag in 2013 zat ik buiten te lezen in een roman van Santa Montefiore, een schrijfster die zeer goed landschappen en sferen kan neerzetten in haar boeken. Ik keek om mij heen, naar de blauweregen boven mijn hoofd, de kat die lui op het grind lag, de verweerde muren en het heuvelachtige landschap daarachter,  en ik dacht dat ons erf heel goed zou kunnen figureren in zo'n romantisch boek van Montefiore. Ik dacht, zij zou deze plek vast als basis voor een roman kunnen gebruiken. Meteen daarna dacht ik, ik kan het natuurlijk ook zelf doen...

 

Zo geïnspireerd ontstond er in mijn hoofd een verhaallijn over een Nederlandse vrouw die juist in deze streek van Frankrijk zou neerstrijken en net zo van de eenvoud en schoonheid van het platteland zou genieten als ikzelf.

Als setting koos ik voor het abdijdorp Pommiers en Forez, op ongeveer een half uur rijden van ons familiehuis. Pommiers is vergelijkbaar met heel veel andere dorpen in Frankrijk, maar het heeft altijd een speciale aantrekkingskracht op mij gehad. Zoals mijn man zegt als we een tochtje maken, en ik met de kaart op schoot een route bepaal: 'Het maakt niet uit of we nu naar het noorden of zuiden rijden, we komen toch altijd terecht in Pommiers.'  

Ik besloot die voorliefde voor Pommiers te delen met mijn hoofdpersoon Anneloes Beekman in Het huis met de blauwe luiken.  En ik hoop dat jullie, de lezers, net zo verliefd op Pommiers zullen worden.Tussen feit en fictie

Het huis met de blauwe luiken is een roman: een verzonnen verhaal met bedachte personages en gefantaseerde verwikkelingen. Maar ik vond het leuk om ook echte locaties en waargebeurde situaties te verwerken. Alleen mijn naaste familie en heel goede vrienden zullen deze ‘ware’ accenten tijdens het lezen herkennen, maar voor andere lezers licht ik hier een tipje van de sluier.

 

Let op: in verband met spoilers is het misschien beter dit artikel pas te lezen als je Het huis met de blauwe luiken uit hebt.

Lees verder>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 Deel twee

Heb je Het huis met de blauwe luiken gelezen? Ik hoop dat je ervan genoten hebt, én dat je nieuwsgierig bent naar hoe het verder zal gaan met Loes, Sjoerd, Georgette, Julie, buurman Leclerc en al die andere personages. Dan heb ik goed nieuws, want Het huis met de blauwe luiken is pas het eerste deel van wat een serie zal gaan worden. Ik ben al een heel eind op weg met het manuscript van deel twee...