voorjaar 2016

Twentelife

Half maart verscheen het voorjaarsnummer van Twentelife, waarvoor ik weer een column schreef over Twents erfgoed. Deze keer over het Elderinkshuis in Enschede, één van de oudste monumentale panden in onze regiohoofdstad.

[...] Eén van de pareltjes die wel bewaard zijn gebleven, is het Elderinkshuis dat in 1783 gereed kwam aan het huidige adres De Klomp 35. Het stond destijds net buiten de Espoort, die 's avonds gesloten was. Wie dan nog bij de stad arriveerde, kon niet meer naar binnen maar moest wachten tot de poortwachter in de ochtend de toegang weer vrijgaf. Gelukkig was er herberg het Elderinkshuis waar vermoeide reizigers en hun paarden een slaapplaats en eten konden vinden. [...]

 

Lees de complete column in Twentelife.

 

 week 8 2016

Diverse Twents media

In verschillende Twentse kranten, zoals Huis aan huis Enschede, Borne Boeit en Hengelo's Weekblad, verscheen een bericht over de workshops die Kim ten Tusscher en ikzelf samen willen geven in de Inspiratiehoeve in Boekelo. Speciaal voor de Boekenweek in maart 2016 hadden we twee workshops voorbereid: één voor enthousiaste (hobby)schrijvers, en één voor (niet schrijvende) boekenliefhebbers en leesfanaten.

 

 

 

 

 

 

 

 23 februari 2016

Hengelo's Weekblad

Op woensdag 24 februari was ik uitgenodigd bij het Schrijverscafé in de bibliotheek van Hengelo, om te vertellen over het schrijven van historische romans en verhalen.

Het Schrijverscafé is er voor beginnende en al meer gevorderde (hobby)schrijvers, zoals ik zelf ook als hobbyschrijver ben begonnen, dus naast vetellen over mijn werkwijzen als historische auteur, heb ik ook algemene schrijf- en publicatietips gegeven.

 

 

 

 

 ECI.nl

Wat leuk, bestsellerauteur Chantal van Gastel schrijft recensies voor de website van ECI en noemt Het huis met de blauwe luiken in haar lijstje aanraders. Ze omschrijft mijn boek als "een toegankelijk verhaal, dat zeker bij liefhebbers van Frankrijk erg in de smaak zal vallen."

Heel leuk om complimenten van deze succesvolle collega-schrijfster te krijgen :-)

De recensie is hier te lezen.winter 2015

Twentelife

Het winternummer van Twentelife is verschenen, heerlijk leesvoer voor onder de kerstboom, met ook mijn nieuwe column die zo begint:

 

"Jaren geleden werkte ik in Enschede en kwam dan omstreeks half zes  's middags met de trein in Hengelo aan. Stationspleinen zul je niet snel aantreffen op de lijst 'mooiste plekjes' en dat van Hengelo ook niet. Toch kon het tijdens de winterse dagen als ik moe was van een dag werken en naar mijn warme huiskamer verlangde, terwijl het daglicht was verdwenen en een ijzige wind me naar mijn fiets deed snellen, plotsklaps veranderen. Want op een koude dag stond hij daar: een dik ingepakte man met een midwinterhoorn die met zijn lage tonen het stationsplein leek te laten verdwijnen en in plaats daarvan het beeld van een betoverd woud met berijpte sparren opriep. In plaats van het grijze plaveisel leek ik op een besneeuwd bladerdek te lopen, en de haastige forensen om mij heen waren voor even veranderd in elfen en bosbewoners in winterdracht. [...]"

Lees de hele column in Twentelife.

 2 december 2015

lalageleest.wordpress.com

Een fijne nieuwe recensie van Opstand op de blogsite van boekenwurm Lalagè. Ze schrijft onder meer: "Michelle Visser legt de nadruk op de belevenissen van Sabine en Karlijn. Het is makkelijk te lezen en daarom lijkt het me ook een prima boek voor tieners. Doordat de hoofdpersonen in Utrecht, Antwerpen en Brussel zijn, worden de historische gebeurtenissen er soepel in meegenomen."

Lees hier de hele recensie.


 

 

 

 

 

 

 

 19 november 2015

Borne boeit

(On)regelmatig geef ik samen met collegaschrijfster (en vriendin) Kim ten Tusscher workshops over creatief schrijven. Die van woensdag 18 november in Borne moest ik helaas overslaan, maar juist daarover verscheen een leuk artikel. Kim kan er ook in haar eentje een mooie avond van maken, dat blijkt :-)

Lees hier het artikel.

 september/herfst 2015

Twentelife

In het herfstnummer van Twentelife staat mijn nieuwe column over historisch erfgoed in Twente:

"Ons erfgoed omvat uiteenlopende componenten. Sommige vallen direct op, zoals kastelen of fraaie oude kerken. Andere zijn op het eerste gezicht minder mooi maar toch belangrijk, zoals oude fabriekshallen waar ooit de textielindustrie floreerde die zo belangrijk was voor Twente. Het ene moment is zo'n saaie bakstenen muur niets meer dan dat, maar als je dan met een zwart-witfoto uit die tijd wordt geconfronteerd en honderden arbeiders in een grote hal ziet zwoegen, zie je wellicht je eigen familiegeschiedenis voor je geestesoog tot leven komen."

Lees de hele column in Twentelife.2 september 2015

Kimsleeshoekje.blogspot.nl

Een fijne 4-sterren recensie van lezeres Kim, die lovend is over de mooie cover van Het huis met de blauwe luiken, maar ook over de binnenflappen, over de schrijfstijl en over de "typisch Franse, gemoedelijke à l'aise-sfeer". Ze sluit af met de woorden: "Het verhaal is gemoedelijk, maar nog niet afgerond. Daarvoor is het wachten op deel 2." En daar wordt aan gewerkt!

De complete recensie is hier te lezen.
 1 september 2015

Hebban feelgood

Hebban recensent Kamila Straatsburg is enthousiast over Het huis met de blauwe luiken. Ze schrijft onder meer: "Het is Michelle Visser gelukt een personage neer te zetten dat elke lezer in zijn hart kan sluiten, geloofwaardig, vertrouwd en levendig, iemand die men begrijpt en bewondert. Het verhaal glijdt niet een keer weg in vals of huilerig sentiment. Ook andere personages staan als een rots, kleurrijk en interessant." Ze sluit af met: "Een ode aan zelfstandigheid en kracht. Een geweldig leuk boek over overleven en woman power. Een absolute aanrader." Ik ben blij met die mooie woorden! De hele recensie staat hier.

 31 augustus 2015

chicklit.nl

Een leuke recensie op chicklit.nl met als conclusie: "Het is een vrolijk, heel positief boek. Heerlijk om te lezen op een fijne zomerdag. Je waant je dan bijna zelf op het Franse platteland, in de tuin van Het huis met de blauwe luiken." De hele recensie is hier te lezen.28 augustus 2015

Nederlands Dagblad

Er staat een korte bespreking van Het huis met de blauwe luiken in het Nederlands Dagblad. Fijn!augustus 2015

Méditerranée

Een mooi stukje over Het huis met de blauwe luiken in een heel toepasselijk tijdschrijft: Méditerranée. Daar word ik vrolijk van!

 

 

 

 

 

 

 

 

 29 juli 2015

Vrouwen van Nu

Vrouwen van Nu, dat is de grootste vrouwenvereniging van Nederland - zo lees ik op hun site. Ik ben al enkele keren over mijn boeken benaderd door regionale afdelingen van de vereniging, want er zijn veel enthousiaste lezers onder de leden. Nu wordt Het huis met de blauwe luiken genoemd als aanrader voor de vakantiekoffer (hier te lezen), samen met enkele andere Grote Schrijfsters zoals Tatiana de Rosnay en Santa Montefiore. Tof lijstje :-)

In de bijbehorende recensie staat onder meer: "Voor liefhebbers van Frankrijk veel herkenbare situaties en ook wie regelmatig naar tv-programma’s als Ik vertrek en Bed & Breakfast kijkt zal plezier beleven aan dit boek."17 juli 2015

Margriet

In nummer 30 van weekblad Margriet staat een mooi stukje over "de fijne zomerroman Het huis met de blauwe luiken". Heel fijn.

 

In het editorial van hoofdredacteur Leontine van den Bos, dat over de thuisvakantie gaat, staat dat deze zomer 25 procent van de mensen thuis blijft.

Dan is mijn boek een makkelijke manier om qua gevoel toch een reisje naar Frankrijk te maken :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 15 juli 2015

Beau monde

Een drietal leestips in de nieuwe Beau Monde, waaronder ook Het huis met de blauwe luiken. Wat een bof :-)

 

 14 juli 2015

Hengelo's Weekblad

Er staat deze week een mooi artikel over de achtergronden rondom mijn nieuwe boek in het Hengelo's Weekblad.

 

 

 

 13 juli 2015

Meppeler Courant

In de Meppeler Courant staat een mooi artikel over mijn nieuwe boek Het huis met de blauwe luiken, en over de boekpresentatie ervan die zaterdag 18 juli plaatsvindt bij boekhandel Riemer Barth in Meppel.

 

 9 juli 2015

Radio Oost - Over uit de Kunst

Te gast in de studio van Radio Oost. Peter Schoof sprak met mij over mijn derde boek Het huis met de blauwe luiken en andere zaken.

Het gesprek is hier te beluisteren.Cleeft.nl

Op de cultuursite cleeft.nl verschijnt de eerste recensie over Het huis met de blauwe luiken. De recensente noemt het een "heerlijk zomerboek" en schrijft onder meer: "Zon, zee, strand en een lekker boek? Dan ben je bij ‘Het huis met de blauwe luiken’ van Michelle Visser aan het goede adres. Van deze gezellige roman word je vrolijk, of het nu dertig graden is of niet."

De hele recensie vind je hier.

 juli 2015

VROUW Glossy

Heel fijn!

In de juli/augustus editie van VROUW Glossy staat een overzicht met 5 heerlijke boeken voor op het strand of onder de parasol. Het huis met de blauwe luiken wordt als nummer 1 genoemd - nu maar hopen dat veel Glossy-lezeressen zich door deze leestip laten inspireren en mijn boek tijdens hun vakantie gaan lezen :-)

 

 

 

 

 

 

 zomer 2015

Twentelife

In de zomereditie van de Twentse glossy Twentelife staat alweer mijn vierde column over historisch erfgoed in Twente. Deze keer met het accent op de positie van de vrouw, door de eeuwen heen - geen onbekend thema voor wie mijn romans en korte verhalen kent: "Bijna altijd gaat het over mannen; sla er maar eens een geschiedenisboek op na. Hoogstens de naam van een verdwaalde koningin piept er tussendoor in de opsommingen over de grote (of vreselijke) daden van de heren generaals, ontdekkingsreizigers, wetenschappers en heersers. En terwijl die bijzondere kerels op pad gingen en geschiedenis schreven, zaten hun moeders, echtgenotes, zussen en dochters te borduren of stonden bij het aanrecht de piepers te jassen."

 

Lees de hele column in Twentelife.

 

 

 

 

 woensdag 1 april 2015

Huis aan huis Enschede

In de Huis aan huiskrant staat een artikel over de korteverhalenschrijfwedstrijd die bibliotheek Enschede, Boekhandel Broekhuis, de Cultuurcoach Enschede en Huis aan Huis Eschede samen organiseren. De verhalen mogen niet meer dan 750 woorden tellen en moeten zich afspelen tegen een Enschedees decor. 

Op 11 april verzorgen Kim ten Tusscher en ikzelf in bibliotheek Enschede een workshop creatief schrijven voor de deelnemers aan de schrijfwedstrijd. Natuurlijk ligt het accent op het korte verhaal.voorjaar 2015

Twentelife

Voor het lentenummer van Twentelife schreef ik weer een column over historisch erfgoed in Twente. Helden van toen gaat over 70 jaar bevrijding, Canadese oud-strijders en de Hengelose verzetsman Theo van Loon. 5 maart 2015

Tubantia / Stentor

Woensdagavond 4 maart werd mijn roman Opstand in de Deventer Schouwburg uitgeroepen tot Overijssels Boek van het Jaar, in de categorie fictie. De jury had vier titels, waaronder Opstand, geselecteerd. Het publiek mocht daarna stemmen en beslissen wie de winnaar werd.

59% van de stemmen bleek voor Opstand te zijn - geweldig!

 

Winnaar in de categorie non-fictie was Jaap Scholten, met zijn mooie boek Horizon City.

Ook werd de nieuwe provinciedichter gekozen: Boudewijn Betzema.

 

Bij tv Oost is (voorlopig) een verslag van de avond te lezen en zien via deze link. Mijn stukje is aan het einde van het filmpje.

 

Dagbladen TC Tubantia en de Stentor besteden er aandacht aan en ook in verschillende weekkranten in Overijssel wordt verslag gedaan van de avond.

 

 

 

 20 januari 2015

Hengelo's Weekblad

Een beter verwoorde oproep dan deze kop in het Hengelo's Weekblad kan ik niet verzinnen :-)

Samen met drie romans van andere schrijvers, ben ik met mijn roman Opstand genomineerd voor de prijs Overijssels boek van het jaar 2014, in de categorie fictie. Het is een publieksprijs, wat betekent dat een selectiecommissie de vier genomineerden heeft benoemd en nu is het aan de lezers om te stemmen op het boek dat hun voorkeur heeft.

De winnaars van de titel Overijssels boek van het jaar 2014 (ook in de categorieën non-fictie en poëzie) worden bekend gemaakt op 4 maart 2015 tijdens een mooie avond in de Deventer Schouwburg. Ik kijk er naar uit!15 januari 2015

Over UIT de Kunst

Donderdagmiddag 15 januari was ik (telefonisch) te gast in het radioprogramma Over UIT de Kunst van Peter Schoof op radio Oost. Hij had mij min of meer met een smoesje de uitzending ingekregen en daar, live, kreeg ik te horen dat mijn roman Opstand genomineerd was voor de titel Overijssels boek van het jaar 2014. Wat een geweldige verrassing :-)winter 2014

Twickelblad

In Twickelblad staat een interview met mij naar aanleiding van het korte verhaal dat ik schreef over de terechtstelling van de freules van Beckum in 1544. Het verhaal is getiteld Agnes' marteling en beschrijft hoe kasteelvrouwe Agnes van Twickelo die hele lugubere geschiedenis destijds mogelijk heeft ervaren.

Het verhaal is hier te downloaden.

 

 

 

 

 

 

 

 winter 2014

Twentelife

In de wintererditie van Twentelife magazine staat ook weer mijn column over historisch erfgoed in Twente, deze keer met de titel Sneeuw door de kieren.3 en 4 november 2014

Tubantia en Hengelo's Weekblad

In Tubantia van maandag 3 november en in het Hengelo's Weekblad van dinsdag 4 november wordt de lezing Op weg naar een bestseller: tussen fictie en werkelijkheid door mijzelf en de Bornse fantasy-schrijfster Kim ten Tusscher aangekondigd.

De avond in de bibliotheek van Hengelo, op 5 november, is de eerste keer dat we ermee op het podium staan. Terugkijkend is het een goed bezochte en goed gewaardeerde avond geweest, waaraan wijzelf ook veel plezier hebben beleefd. Het plan is om de lezing ook in andere Twentse bibliotheken te houden. 

 

 

 

 

 

 

 

 16 oktober 2014

En Dan Nog Even Dit!

Woensdag 16 oktober was ik te gast bij de RTV Oost talkshow En Dan Nog Even Dit! om te vertellen over mijn schrijverschap in het algemeen, en mijn nieuwe korte verhaal Agnes' marteling in het bijzonder.

Het was een spannende en leuke ervaring; mijn eerste keer live op televisie :-)Herfst 2014

Twentelife

In het herfstnummer van Twentelife staat mijn eerste column voor dit magazine. In die columns zal ik telkens een ander stukje historisch erfgoed in Twente belichten, in deze editie is dat het Boerenkerkhof in Enschede.zomer 2014

Twentelife Magazine

Een mooi interview, door Nienke Swierstra, in de jubileumeditie van Twentelife:

[...] Hoe bedenkt Michelle haar personages? "Mijn personages zijn er ergens al. Ik zie ze voor me, hun stemmen zitten in mijn hoofd. De karakters groeien tijdens het schrijven en soms gaan ze hun eigen weg." Met dat laatste bedoelt Michelle dat haar personages een soort wil van zichzelf krijgen en iets anders doen dan ze van te voren had bedacht. [...]

 

Speciaal voor deze jubileumeditie van het tijdschrift schreef ik een toepasselijk kort historisch verhaal over een feest ter ere van een jubileum.

 16 juli 2014

lilledame.nl

"Eerder had ik het tweede boek van Michelle Visser, Opstand, gelezen en dat vond ik zo’n goed boek dat ik het eerste boek, Véronique ook graag wilde lezen. Ook dit boek bleek weer een topboek te zijn! Kom maar op met een derde boek!" Dat schrijft blogster Lille Dame. Fijn!9 juli 2014

wieschrijftblijft.wordpress.com

'Boeiende historische roman spelend in een roerige tijd, rijk aan geschiedkundige – en sfeerbepalende details.' Dat is Moniques conclusie over Opstand op haar blog Wie schrijft die blijft.6 juni 2014

chicklit.nl

Een recensie met 4-sterren waardering voor Opstand op chicklit.nl

De recensente schrijft onder meer: 'Wat Simone van der Vlugt jarenlang deed voor tieners, doet Michelle Visser voor volwassenen: ze neemt een historische gebeurtenis, duikt er helemaal in en bedenkt er vervolgens een persoonlijk verhaal omheen.' En inderdaad zijn de historische (jeugd)romans van Van der Vlugt altijd heel belangrijke voorbeelden en inspiratiebronnen voor mij geweest. Leuk om samen met de Grote Simone in één zin genoemd te worden :-) 29 mei 2014

thesword.nl

Een 4/5 waardering en een mooie leeservaring op website thesword.nl met onder meer aandacht voor de titelkeuze van Opstand. De hele recensie is hier te lezen.17 mei 2014

leesdame.nl

Een 4-sterren waardering voor Opstand, met uitgebreide leeservaring van Leesdame op haar website.14 mei 2014

historische-romans.blogspot.nl

Wat leuk! Een boekenblog dat zich specialiseert in recensies van historische romans. Voor de lezer in mij zeker een adres dat ik vaker zal bezoeken voor leestips.

Ook mijn eigen Opstand wordt besproken en krijgt een 4-sterren waardering. Aangezien ik heel bewust voor het thema van deze roman heb gekozen, vind ik het leuk dat de boekenblogger schrijft: 'Als geschiedenisstudente is het eerste wat mij opvalt aan deze roman het bijzondere onderwerp. De strijd tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden is een conflict wat naar mijn mening wordt onderbelicht in geschiedenislessen.'

De hele recensie is hier te lezen.6 mei 2014

leesfanaten.nl

Een 4-sterren waardering en een mooie bespreking van Opstand op leesfanaten.nl waarin ondermeer staat: 'Je leert de twee zussen goed kennen en voelt je betrokken bij ze. Sabine en Karlijn maken op hun eigen manier de opstand mee. Je kiest als lezer geen partij voor één van de twee; je leeft met allebei mee. Als je eenmaal in 'Opstand' begonnen bent, leg je het maar met moeite weg.'2 mei 2014

sandraschrijftenleest.wordpress.com

Een enthousiaste bespreking en een 5/5 sterren waardering voor Opstand van boekenblogster Sandra, hier te lezen.30 april 2014

Nederlands Dagblad

Een mooie bespreking van Opstand in Nederlands Dagblad: 'Opstand is een heerlijke historische roman, die de aandacht van de lezer direct weet te pakken.' april 2014

NBD/Biblion

De Nederlandse Bibliotheek Dienst schrijft recensies die op diverse boekensites worden gebruikt als 'basisrecensie', zo ook op Boekensalon.nl

Er worden mooie woorden geschreven over Opstand, namelijk 'opnieuw een boeiend, goed geschreven historisch verhaal van deze auteur' en 'een must-read voor iedere liefhebber van historisch proza'.17 april 2014

Radio Hengelo

In het interviewprogramma Hengelose Zaken van Jos Klazinsky werd ik een uur lang aan de tand gevoeld over schrijven, mijn nieuwe boek Opstand en over het verwerken van maatschappijkritische gedachten in fictie. Een bijzonder gesprek!2 april 2014

curledupbook.blogspot.nl

Een fijne recensie van Opstand door boekenblogster Janneke Houtstra, die eerder een mooi verslag over Véronique schreef en nu ook enthousiast is over mijn tweede roman: "Gelukkig wist Michelle Visser me ook deze keer mee te slepen in een mooi en zorgvuldig opgebouwd historisch verhaal."

De recensie is hier te lezen.27 maart 2014

Hofstreek omroep

Ik was te gast in het culturele radioprogramma Da Vinci om te vertellen over Opstand.20 maart 2014

OverUITdeKunst

Peter Schoof sprak met mij over Opstand in zijn programma OverUITdeKunst. Het interview begint op deze link bij de 38e minuut.4 maart 2014

Hengelo's Weekblad

In het Hengelo's Weekblad een mooi artikel over de aankondiging van de boekpresentatie van Opstand bij boekhandel Broekhuis in Hengelo op 13 maart 2014, en over de inhoud van het boek.24 december 2013

Hengelo's Weekblad

Hengelo's Weekblad schreef over het historische kerstverhaal Kerstengel dat ik op mijn site had geplaatst. Samen met enkele andere promotieactiviteiten leverde het me veel nieuwe websitebezoekers op, en het verhaal werd een paar honderd keer gedownload.29 juni 2013

OverUitdeKunst

In het tv-programma OverUitdeKunst vertel ik over het korte verhaal Een dag van groot belang en lees ik enkele passages voor. Mijn item begint bij de 10e minuut van de uitzending.14 maart 2013

OverUITdeKunst

Donderdag 14 maart was ik te gast in het radio Oost programma OverUITdeKunst, van presentator Peter Schoof. Het is hier terug te luisteren (uitzending begint bij 8e minuut).3 maart 2013

Hofstreek fm

Ik was een uur lang te gast in het radioprogramma Portret van Hofstreek fm, hier terug te luisteren.  september 2012

100%NLmagazine

"Véronique van Michelle Visser is een meeslepende roman waar je ook nog wat van opsteekt", schrijft 100%NLmagazine. Een mooi compliment voor een auteur die niet de schoolmeester wil uithangen maar toch graag een boodschap in haar boeken verwerkt.25 augustus 2012

Slotstad RTV

Ik mocht een uur lang, van 13 tot 14 uur,  over Véronique vertellen in het programma Radio Report van Slotstad radio (Zeist en Bunnik). Het was een leuk gesprek met presentatrice Janita van Otterlo die mij direct maar uitnodigde om bij verschijnen van mijn tweede roman weer langs te komen. Heel graag! 17 augustus 2012

www.ezzulia.nl

Ik lees zelf altijd graag de interviews op boekensite Ezzulia omdat de gesprekken met auteurs echt over het boek, het schrijfproces en over het verhaal áchter het boek gaan. Ook de vragen die non-fictie auteur Kristine Groenhart  mij stelde, zijn interessant omdat ze me goed over het schrijfproces van Véronique lieten nadenken en over het waarom van mijn vaak intuïtief genomen schrijfkeuzes. Het resultaat is volgens mij een boeiend interview geworden.

Interviewster Kristine Groenhart schrijft dat ze "enorm genoten" heeft van mijn roman. Omgekeerd lees ik haar boeken ook graag, zo is haar Koffer uit Berlijn een leestip elders op deze pagina.nr. 1 2012 (augustus/september)

Hollands Glorie

Het gloednieuwe tijdschrift Hollands Glorie  gaat over 'Het mooiste van Nederland'. In dit eerste nummer staan onder meer een groot artikel over mijn favoriete stad Zutphen en een prachtige fotoreportage van de kust.

Maar het gretigst heb ik natuurlijk de pagina bekeken die is gewijd aan Véronique :-)14 augustus 2012

www.ezzulia.nl

Hieperdepiep! Een prachtige recensie en maar liefst 5 sterren van recensent Chrisje van Hoecke op misschien wel de beste boekensite van Nederland. Vreesde Van Hoecke aanvankelijk nog met Véronique "een driestuiversscenario voor een mantel- en degenfilm of een kostuum”drama”" in handen te krijgen, haar positieve eindoordeel luidt: "Kortom: Véronique is geen mierzoete liefdesroman met veel smachten en zuchten, maar een tijdskritisch verhaal dat een goed beeld geeft van de periode vlak vóór de 20e eeuw."23 juli 2012

TC Tubantia

Een hele pagina in 'mijn eigen' regionale dagblad TC Tubantia, en dat op zowat de eerste zomerse dag van dit seizoen. Dubbelop feest dus. "Mijn doel is een verhaal schrijven waar mensen van genieten. Het is fijn dat ze er ook iets van leren. Als je dit boek hebt gelezen, heb je veel gelezen over vrouwenemancipatie en over hoe de maatschappij er toen uitzag. Doel bereikt."nr. 30 (20-27 juli 2012)

Margriet

"Liefhebbers van een goedgeschreven historische roman van vaderlandse bodem komen aan hun trekken met Véronique van Michelle Visser", schrijft Margriet-redacteur Heleen Spanjaard. En daar ben ik heel blij mee! Het eerste jaar dat ik aan Véronique schreef, blogde ik daar wekelijks over op de website van het tijdschrift. Extra leuk dus om het resultaat van die schrijfperiode nu in Margriet terug te zien. Bedankt Heleen!14 juli 2012

www.boekgrrls.nl

Een mooie bespreking van Véronique door de boekgrrls: "Al deze ingrediënten worden samengebracht in een prachtige vertelling waartussen Michelle Visser af en toe wat interessante historische feiten en figuren strooit." 11 juli 2012

www.leesfanaten.nl

Een bespreking van Véronique ("een erg mooi verhaal") en een waardering van 4 sterren op leesfanaten.nl Fijn!7 juli 2012

www.leestafel.info

Een heel uitgebreide bespreking van Véronique op deze site die onder meer veel aandacht besteed aan debuten. Naast de nodige kritische opmerkingen ziet de recensent veel goeds en komt tot de eindconclusie: "een uitstekend debuut, het heeft alles in zich. Het boek is romantisch, spannend, leerzaam etc.." Daarna sluit ze af met: "Het is te hopen dat Michelle Visser het niet bij dit ene boek laat." Wees gerust, al zou ik het willen, dan zou ik het schrijven nog niet kunnen laten!5 juli 2012

Hofstreek FM

Presentator Ivan Borghstijn, overdag werkzaam bij boekhandel Nawijn&Polak in Apeldoorn, stelde mij leuke vragen over het totstandkomen van Véronique en aanverwante zaken. Ik was te horen in het programma Da Vinci, tussen ongeveer 20.20 en 20.35 uur.2 juli 2012

Radio Oost

Op maandagmiddag 2 juli om 13.30 uur stond er een zendwagen van Radio Oost voor de deur, voor een genoeglijk gesprekje over Véronique, heel ontspannen in mijn achtertuin. Het is terug te luisteren door met het pijltje naar de 26e minuut van de opname te schuiven. Het gesprekje duurt 6 minuten.30 juni 2012

www.markcloostermans.blogspot.nl

Een bespreking van Véronique op de blogsite van de literair recensent van de Belgische krant De Standaard. Hij is niet mals in zijn oordelen, zo merk ik tijdens het lezen van zijn webkritieken. Ik kom er nog heel genadig af met zijn oordeel: "Vlot entertainment, aanschurkend tegen de stationsroman."24 juni 2012

www.curledupbook.blogspot.nl

Een kritische bespreking van Véronique op de site curledupbook.blogspot.nl met gelukkig toch een mooie eindscore van 4 sterren en het oordeel: "een heerlijk boek [...] voor iedereen die houdt van romantiek".juni 2012

NBD l Biblion

Een prachtige recensie van NBD I Biblion (die ik niet zo snel op hun eigen site terug kon vinden, dus vandaar de link naar Bruna): "Met deze boeiende debuutroman schaart Michelle Visser zich onder de betere Nederlandse schrijvers van belletrie. Ze verdiepte zich uitgebreid in de historie, de verhaallijn is uitstekend en ze heeft een vlotte pen. Beslist een aanrader voor de liefhebbers van historische romans."juni 2012 (week 26)

Wegener kranten

Deze week staat in verschillende kranten van Wegener een bespreking van Véronique. "Michelle Visser neemt de lezer mee naar het einde van de negentiende eeuw. Oude adel raakt in verval, nieuwe handel resulteert in exorbitante rijkdom en de nieuwe industrie heeft twee kanten. Fabriekseigenaren worden steeds rijker; arbeiders leven vaak in bittere armoede. [...] Een mooi tijdsbeeld met ook een duidelijke rol voor Aletta Jacobs en haar zuster Charlotte."22 juni 2012

TCTubantia

"Voor de 38-jarige Hengelose schrijfster Michelle Visser komt morgen een meisjesdroom uit. Want dan signeert ze tussen 10.30 en 12.00 uur haar debuutroman Véronique bij boekhandel Broekhuis aan de Wemenstraat."

Een mooi artikel van TCTubantia op de dag voorafgaand aan mijn eerste signeersessie; het zou prachtig zijn als het ook nog extra boekliefhebbers aan de signeertafel oplevert!20 juni 2012

De Nieuwsbode

Dat is het voordeel van in je jeugd als een nomade door Nederland trekken, je 'bent' niet alleen van je huidige woonplaats maar ook een beetje van de vorige plekken waar je woonde. Voor mij is dat onder meer Zeist waar ik mijn middelbare schooljaren doorbracht en voor het eerst de droom van 'schrijver worden' droomde. De Zeister Nieuwsbode plaatste het artikel uit het Hengelo's Weekblad, met een kader over mijn Zeister geschiedenis.19 juni 2012

Hengelo's Weekblad

Een leuk artikel in het Hengelo's Weekblad: 'Als het aan Michelle Visser (38) ligt schrijft ze tot haar negentigste historische romans. "Schrijven en geschiedkundige research doen vind ik het fijnste wat er is."'

En zo is het! juni 2012

www.dizzie.nl

Een fijne recensie, 5 sterren en het eindoordeel 'een ijzersterk debuut'. Daar kan ik als schrijver alleen maar heel blij mee zijn, bedankt Dizzie!juni 2012

www.thesword.nl

Vijf sterren en een prachtige recensie over Véronique op www.thesword.nl "Als je eenmaal in dit boek bent begonnen wil je het helemaal uitlezen en kom je nergens meer aan toe."juni 2012

www.bol.com

In Uitgelicht besteedt Bol elke maand aandacht aan een ‘veelbelovende debutant’. In juni valt mij die eer toe. Bedankt Bol! Ook voor het leuke artikel dat jullie ervan maakten.