De tijdlijn van een schrijfstersleven...

 

2021 Zoals het leven komt

In september van dit jaar verschijnt Zoals het leven komt. Deze historische roman gaat over de naoorlogse emigratiegolf, en volgt een gezin dat naar Australië vertrekt. Het verhaal begint in Enschede, waar mijn overgrootmoeder in de oorlogsjaren een kruidenierswinkel dreef, net zoals het hoofdpersonage in het boek. Zoals het leven komt is voor mij begonnen als een kleine ode aan de veerkracht van vrouwen als mijn overgrootmoeder, en van daaruit heeft het verhaal zich verder ontwikkeld. Naast Enschede speelt ook mijn eigen woonwijk tuindorp ’t Lansink in Hengelo een rol in deze roman.  

2020 Geluk komt in de zomer

Het slotdeel in de trilogie over Loes in Pommiers verschijnt, getiteld Geluk komt in de zomer. Ik vind de afwisseling tussen het schrijven van historische romans, die heel veel onderzoek vergen, en luchtige feelgoodboeken heel fijn. In de toekomst ga ik daar dus mee door!

2019 Eline

In dit jaar verschijnt er weer een historische roman, met de titel Eline. Het boek gaat net als Véronique in op het thema vrouwenemancipatie, en in beide boeken komt Aletta Jacobs voorbij als personage. In Véronique is Aletta een nog jonge arts, gevestigd in Amsterdam, waar ze zich inzet voor vrouwen in het bijzonder en armen in het algemeen. In Eline is ze een stuk ouder en maakt ze zich sterk voor het vrouwenkiesrecht. Eline is niet echt een vervolg op Véronique, maar er zijn wel diverse verbindingen tussen beide romans.

In Eline speelt het contrast tussen het moderne, ontwikkelde leven in universiteitsstad Leiden en een boerendorp in Drenthe waar het geloof het leven beheerst, een belangrijke rol. Ik heb mij hierbij laten inspireren door de achtergrond van mijn moeders ouders en haar grootouders, die op het Drentse land in een gelovige omgeving leefden.

Eline is van al mijn boeken mijn persoonlijke favoriet, mede omdat Elines echtgenoot Wieger als archeoloog te werk gaat in de Drentse veengebieden, en het mijn tienerdroom was om archeoloog te worden.

2018 Een eigen schrijfpaleisje

In 2005 begon ik serieus met schrijven en dat deed ik altijd aan de eettafel. Die staat op een fijne plek in huis, met uitzicht op de tuin en straat verderop, en rust in huis was er vaak ook wel. Maar ik moest natuurlijk wel na elke schrijfsessie al mijn spullen weer opruimen en ik droomde soms van een inspiratiemuur waar ik al mijn posters en notities op kon prikken om lekker bij weg te dromen. En ook een goede bureaustoel zou fijn zijn, want ik had door het werken aan de eettafel wel snel pijn in mijn nek en schouders.

In 2018 kwam mijn wens uit: in de achtertuin moest onze schuur worden vervangen en kon meteen een eigen schrijfplekje voor mij worden gebouwd. Er zijn mensen die het 'je hokje' noemen, maar voor mij is het een heerlijk schrijfpaleis, met uitzicht op de dakplataan vol vogels en een enkele eekhoorn, met groengeverfde muren, die fijne inspiratiewand, een goede bureaustoel en plek om al mijn researchboeken te bewaren. 

2017 Een lucht vol Franse dromen

Het tweede deel in de serie over Loes in Pommiers verschijnt, getiteld Een lucht vol Franse dromen.

2015 Mijn eerste feelgoodroman

Tot mijn eigen verrassing ontstaat er in mijn hoofd, terwijl ik aan Opstand schrijf, ook een idee voor een roman in een heel ander genre. Ik twijfel een tijdje of ik me niet beter alleen bij historische verhalen kan houden, maar het verhaal laat me niet los, en in 2015 ligt dan ook Het huis met de blauwe luiken in de winkel.

Deze hedendaagse feelgoodroman is het eerste deel van een drieluik, zo neem ik mij al voor als ik aan de eerste hoofdstukken begin. De drie boeken gaan over Loes Beekman die na haar scheiding een nieuw leven begint in het Franse dorp Pommiers.

Ik kom op het idee voor deze serie doordat mijn ouders al jaren een oude woning op het Franse platteland bezitten, niet ver gelegen van abdijdorp Pommiers. Ik kom er graag tijdens de vakantie en geniet dan zo van de sfeer en het landschap, dat ik er drie boeken aan wijd! Ik hoop lezers een beetje het gevoel te kunnen geven alsof ze daar zijn; echt het vakantiegevoel beleven vanuit je luie stoel dus. 

2015 Overijssels Boek van het Jaar

Op 15 januari 2015 krijg ik een geweldige verrassing te horen, live in de uitzending van het radio Oost programma Over uit de Kunst, namelijk dat mijn roman Opstand genomineerd is voor Overijssels boek van het jaar 2014, in de categorie fictie. Ik ben onbeschrijflijk blij!

De winnaar van de titel zal op 4 maart 2015 tijdens een feestelijke avond in de Deventer schouwburg bekend gemaakt worden. Ik ga die avond in het gezelschap van mijn man, mijn ouders en mijn schoonmoeder naar de schouwburg en tot onze enorme verrassing win ik de titel! Het is een avond om nooit meer te vergeten, en het is ontzettend fijn dat de mensen die mij vanaf het begin hebben gesteund met mijn schrijfcarrière dit moment samen met mij kunnen delen. 

2014 Opstand

Mijn tweede historische roman verschijnt bij uitgeverij MeulenhoffBoekerij, getiteld Opstand

Het boek ligt vanaf 5 maart 2014 in de boekwinkels en heel toepasselijk mag ik 2 dagen later voor de eerste keer naar het Boekenbal in Amsterdam. Ook weer een heel bijzondere ervaring! 

2012 Een droom komt uit!

In mei verschijnt mijn historische debuutroman Véronique! Een droom komt uit, waar ik lang en hard aan heb gewerkt. Maar eigenlijk begint het dan pas. Ik mag mij (van mezelf) nu officieel schrijfster noemen, en ik wil werken aan een uitgebreid oeuvre en aan een groot lezerspubliek. Dat is allemaal nog niet zo makkelijk te realiseren maar ik heb inmiddels wel geleerd om door te zetten en te blijven groeien in mijn werk. Vanaf dat moment stop ik met mijn betaalde baan en richt ik mij volledig op mijn schrijverscarrière. 

2010 De kans van mijn leven

Vier jaar heb ik gewerkt aan het manuscript over Cornelis Drebbel (1572 – 1633), de uitvinder van de eerste duikboot. Ik stuur het manuscript naar diverse uitgeverijen, maar geen enkele wil het uitgeven. Inmiddels heb ik mij verdiept in het schrijversvak, en ik weet dat het lastig gaat worden om ‘binnen te komen’ bij een grote uitgeverij. Maar dat is wel mijn droom, en ik ben niet van plan om op te geven.

Terwijl ik werk aan een volgend historisch manuscript, doe ik mee aan een online initiatief (TenPages) om je manuscript onder de aandacht te brengen van lezers, met als doel een uitgever voor je werk te vinden. Ik slaag daar niet in op dat moment, maar enkele maanden later neemt een redacteur van uitgeverij MeulenhoffBoekerij wel contact met me op. MB heeft geen interesse om Cornelis Drebbel uit te geven, maar de redacteur zegt dat mijn schrijfstijl hem aanspreekt en stelt voor dat ik iets anders voor hen ga schrijven. Het manuscript waar ik al mee bezig was, spreekt hem ook niet voldoende aan, en ik ga op zoek naar een ander onderwerp. Zomer 2010 schrijf ik de eerste zinnen van wat mijn debuutroman Véronique zal worden.

2005 Op zoek naar mijn passie

Ik vind mijn baan als tekstschrijver bij een communicatiebureau best leuk, maar ik mis ook iets. Wat precies, dat weet ik niet echt, tot ik in 2005 naar The Oprah Show kijk waar het gaat over ‘van je passie je werk maken’. Oprahs gast vertelt dat je kunt ontdekken wat jouw passie is door terug te keren naar je jeugd. Wat wilde je later worden? Op dat moment, terwijl ik voor de televisie zit, is het me ineens helder. Ik wil schrijfster worden! Mijn grote jeugdidool was Thea Beckman, en ik voel vanaf dat moment een sterke wens om net zulke mooie historische romans te schrijven als zij deed. Die drang om verhalen te schrijven verlaat me niet meer, en achteraf vallen er allerlei zaken op hun plek: mijn liefde voor lezen, mijn interesse in geschiedenis en mijn werk als tekstschrijver. In 2005 zoek ik een onderwerp en stel mijzelf de taak om in mijn vrije tijd een historische roman te schrijven.

2003 Een liefdesnestje in Hengelo

Ik verlaat Den Haag en verhuis naar Hengelo vanwege de liefde! Philip is een geboren en getogen Tukker en ik wil graag wat landelijker wonen. 

We creëren een liefdesnestje in de historische Hengelose wijk tuindorp ’t Lansink, die vele jaren later in mijn roman Zoals het leven komt ook een rol speelt.

In 2007 trouwen we in vuurtoren de Brandaris op Terschelling, en tussen 2008 en 2019 delen we ons leven met hond Lobke.

1998 Afgestudeerd en klaar voor het echte leven

Na mijn afstuderen is het tijd om te gaan werken. Al vrij snel kom ik terecht in communicatiefuncties waarbij ik onder meer aan de slag ga met marketing en bedrijfscommunicatie. Ik leer allerlei verschillende professionele teksten schrijven: van websiteteksten tot dikke brochures en alles ertussenin. Dat is wat anders dan romans schrijven, maar het is een goede oefening voor de tijd die voor me ligt (al besef ik dat op dat moment nog niet).

1993 Studeren

Ik ga studeren aan de Haagse Hogeschool, waar ik de Hogere Europese Beroepen Opleiding volg. In 1996 ga ik voor een paar maanden op studie-uitwisseling naar Stockton in Noord-Engeland, en ik word er meteen verliefd op de streek Yorkshire. In 1997 loop ik stage in Hannover, Duitsland. Beide streken zullen zeker ooit terugkeren in mijn boeken.

1973 Het prille begin

Ik ben geboren op 12 november, in Meppel. In 1977 krijg ik er een zusje bij. In mijn jeugd verhuizen we regelmatig. Ik groei op in achtereenvolgend Sint-Nicolaasga in Friesland, in Zoetermeer en in Zeist.

De middeleeuwse abdij in het Franse dorp Pommiers-en-Forez; de plek waar mijn personage Loes drie boeken lang haar avonturen beleeft.
Voor elke roman wordt een nieuw uitgeefcontract opgesteld. Het blijft een bijzonder moment om daar je handtekening onder te zetten.
Voor de Hengelose toneelclub Big Tyms schreef ik twee korte toneelstukken die tijdens een straatfestival werden opgevoerd.
Een prijs winnen (Overijssels boek van het jaar 2015) geeft je als auteur pas écht het gevoel dat je werk gewaardeerd wordt! Ik was er super trots op en heel blij mee.
Lezers ontmoeten en boeken signeren is ontzettend leuk. Eindelijk eens van dat beeldscherm weg en horen hoe iemand mijn verhaal en personages heeft ervaren!

Mijn handafdruk in een stoeptegel; je maakt als schrijfster soms heel bijzondere dingen mee! Te vinden op het Rokin in Amsterdam, pal voor de ingang van boekhandel Scheltema.

Samen met Philip op Terschelling. In vuurtoren de Brandaris zijn we in 2007 getrouwd en ook daarom heeft het eiland een speciaal plekje in ons hart!
Wijn drinken, gezelligheid en boekenpraat met schrijfsters Simone van der Vlugt en Femke Roobol.
Vriendin (en fantasyschrijfster) Kim ten Tusscher interviewt mij tijdens de boekpresentatie van Een lucht vol Franse dromen bij Boekhandel Broekhuis in Hengelo.
Ik ben een enorme fan van het werk van John Boyne. In 2011 mocht ik hem ontmoeten en bleek hij ook ontzettend aardig te zijn.
Het prille begin, in Sint-Nicolaasga. In 1977 kreeg ik er een zusje bij.
Vind je het leuk om mee te kijken tijdens mijn werk en te zien wat het schrijversleven echt inhoudt? Volg me dan op social media.