Schrijftips

Ik begon ooit met bloggen om mijn ervaringen als beginnend schrijver te delen met mijn lotgenoten. Ik heb het allemaal meegemaakt: de grote dromen, de stille wens, de angst dat het niet gaat lukken, het harde werken, nog meer hard werken en uiteindelijk de kleine stapjes voorwaarts naar ‘schrijfsucces’. Ik denk niet dat er een recept voor succes is, maar ik wil graag mijn eigen tips en inzichten delen met jullie, andere beginnende schrijvers.

 

• Allereerst, maak je eigen regels. Iedere schrijver maakt een uniek werk, daar horen unieke, persoonlijke schrijfregels bij. Dus doe wat bij jou past.

• Verzamel zoveel mogelijk informatie over het schrijf- en uitgeefproces. Ik vond dat de uitgeefwereld een heel gesloten wereld is en ook auteurs zijn weinig open over hun weg naar het schrijfsucces. Ik wilde graag weten hoe andere, nu bekende, schrijvers erin geslaagd waren die hordes te nemen. Dus heb ik in de loop der jaren een map met tijdschrift- en krantenartikelen samengesteld. In interviews stond soms een zin of een alinea waarin schrijvers vertelden over de vele afwijzingen die ze eerst voor hun kiezen kregen, of over signeersessies in hun begintijd, waarbij amper iemand kwam opdagen. Zo begreep ik dat iedere schrijver een lange weg moet gaan voor hij/zij uiteindelijk bij de uitgever aan tafel mag schuiven. Het succes komt niet vanzelf, voor niemand.

• Meer inzicht in de schrijf- en uitgeefwereld geven onder andere de boeken: Bestseller van Paul Sebes, ABC van de literaire uitgeverij van Joost Nijsen en mijn persoonlijke favoriet Droomdebuut, 18 x inspiratie voor je eerste boek van Marjoleine Tel. En natuurlijk is Schrijven magazine hét blad voor elke beginnende schrijver.

• Lees sowieso veel. Boeken die je goed vindt en uit je eigen genre maar ook boeken die je minder liggen. Juist van de ‘fouten’ van anderen leer je zelf veel.

• Doorzettingsvermogen. Dat is volgens mij de belangrijkste eigenschap waar een beginnende schrijver over moet beschikken. Ook als het tegenzit, ook als je het geloof in je eigen kunnen en je eigen verhaal kwijt bent, ook als het mooi weer is en je vrienden zitten op het terras. Wil je wat bereiken? Ga zitten, en schrijf.

• Maak schrijfuren. Doe ervaring op. Je moet eerst fouten maken en daarvan leren voor je iets beters kunt schrijven. Dus heb geduld en schrijf, schrijf, schrijf.

• Treed naar buiten met je werk. Sluit je aan bij een schrijfclub, of publiceer delen van je schrijfwerk op internet. Maak een eigen website. Doe mee aan schrijfwedstrijden. Laat weten wie je bent en wat je schrijft. Leer van de reacties op jouw werk maar durf ook eigenwijs te zijn en je eigen stijl te handhaven.

• Geef niet af op uitgeverijen of andere partijen in de boekenwereld. Ik kom op internet nogal eens opmerkingen van beginnende schrijvers tegen die teleurgesteld zijn over een afwijzing en dat bitter uiten. Niet doen. Hoogstens in stilte tegen jezelf en laat het dan los en ga weer verder. Uitgevers en hun medewerkers zijn de experts en specialisten in hun vakgebied. Als je werk is afgewezen is het misschien (nog) niet goed genoeg maar het kan ook een kwestie van niet de juiste plek/plaats/persoon/verhaal zijn. Ga gewoon verder en blijf geloven en hopen dat jouw moment komt. Lees nog eens wat verhalen in Droomdebuut en herinner jezelf eraan dat tegenslag erbij hoort.

• Vergeet al deze ‘regels’ als ze niet bij jou passen en maak je eigen schrijfregels.

• Maar vooral, zet door, blijf schrijven en… blijf plezier houden in het schrijven.

 

Veel succes!